Abstract:
Pandemi sürecinde adölesanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler
gerçekleşmektedir. Bu çalışmada, adölesanların Covid-19 pandemi dönemindeki
beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve duygusal iştah durumlarının
incelenmesi amaçlanmıştır.
Araştırma, Ocak 2022-Temmuz 2022 tarihleri arasında, İstanbul ilinde yer alan
bir özel okulun iki ayrı kampüsünde öğrenim gören 14-19 yaş aralığındaki öğrencilerle
gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 59 kız, 46 erkek olmak üzere toplam 105 adölesan
katılmıştır. Araştırmada ilk olarak genel bilgilerin sorgulandığı 34 sorudan oluşan
sosyodemografik form uygulanmıştır. Adölesanların duygusal iştah durumlarını
ölçebilmek için 22 soruluk Duygusal İştah Ölçeği uygulanmıştır. Beslenme
durumlarını saptayabilmek için ise adölesanlardan Besin Tüketim Sıklığı ve 24 Saatlik
Besin Tüketim Kaydı alınmıştır.
Yaptığımız araştırmada elde ettiğimiz verilere göre pandemi döneminin
adölesanların yaşam tarzı üzerinde değişiklikler meydana getirdiği
gözlenmiştir. Çalışmaya katılanların %39’u Covid-19 enfeksiyonuna yakalandığını
bildirmiştir. Pandemiden önce adölesanların %67,1’i fiziksel aktivite yaparken
pandemi döneminde fiziksel aktivite yapanların oranı %46,7’ye gerilemiştir.
Adölesanların %45,7’si pandemi süresince vücut ağrılığında artış olduğunu,
%26,7’si ise vücut ağırlığının azaldığını belirtmiştir. Her gün fast food tüketen
adölesanların oranı pandemiden önce %11,4 iken pandemi döneminde %15,2’ye
yükselmiştir. Katılımcıların bisküvi, kraker, cips gibi atıştırmalık
tüketimlerinde %29,52’den %32,38’e artış gözlenmiştir. Katılımcıların meyve
vi
tüketim oranlarının %36,2’den %32,4’e gerilediği; sebze tüketimlerinin ise %20’den
%23,8’e yükseldiği tespit edilmiştir. Karbonhidrattan gelen enerjinin her iki cinsiyet
için %58’in altında olduğu, protein ve yağ oranının ise alınması gerekenden daha fazla
olduğu saptanmıştır. Adölesanların negatif duygular ve negatif olaylar içerisindeyken
iştahlarının azaldığı; pozitif duygular ve pozitif olaylarda ise iştahlarının değişmediği
gözlenmiştir.
Sonuç olarak, pandemi döneminde adölesanların fiziksel aktivite durumlarının
azaldığı ve negatif duygu ile olayların iştahlarında azalmaya neden olduğu
görülmüştür. Adölesanların beslenme alışkanlıklarında pandemi döneminde
değişiklikler olduğu sonucuna varılmıştır