DSpace Repository

ADÖLESANLARDA COVİD-19 DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARINDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ

Show simple item record

dc.date.accessioned 2023-09-18T08:25:02Z
dc.date.available 2023-09-18T08:25:02Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11547/10404
dc.description.abstract Pandemi sürecinde adölesanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler gerçekleşmektedir. Bu çalışmada, adölesanların Covid-19 pandemi dönemindeki beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve duygusal iştah durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Ocak 2022-Temmuz 2022 tarihleri arasında, İstanbul ilinde yer alan bir özel okulun iki ayrı kampüsünde öğrenim gören 14-19 yaş aralığındaki öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 59 kız, 46 erkek olmak üzere toplam 105 adölesan katılmıştır. Araştırmada ilk olarak genel bilgilerin sorgulandığı 34 sorudan oluşan sosyodemografik form uygulanmıştır. Adölesanların duygusal iştah durumlarını ölçebilmek için 22 soruluk Duygusal İştah Ölçeği uygulanmıştır. Beslenme durumlarını saptayabilmek için ise adölesanlardan Besin Tüketim Sıklığı ve 24 Saatlik Besin Tüketim Kaydı alınmıştır. Yaptığımız araştırmada elde ettiğimiz verilere göre pandemi döneminin adölesanların yaşam tarzı üzerinde değişiklikler meydana getirdiği gözlenmiştir. Çalışmaya katılanların %39’u Covid-19 enfeksiyonuna yakalandığını bildirmiştir. Pandemiden önce adölesanların %67,1’i fiziksel aktivite yaparken pandemi döneminde fiziksel aktivite yapanların oranı %46,7’ye gerilemiştir. Adölesanların %45,7’si pandemi süresince vücut ağrılığında artış olduğunu, %26,7’si ise vücut ağırlığının azaldığını belirtmiştir. Her gün fast food tüketen adölesanların oranı pandemiden önce %11,4 iken pandemi döneminde %15,2’ye yükselmiştir. Katılımcıların bisküvi, kraker, cips gibi atıştırmalık tüketimlerinde %29,52’den %32,38’e artış gözlenmiştir. Katılımcıların meyve vi tüketim oranlarının %36,2’den %32,4’e gerilediği; sebze tüketimlerinin ise %20’den %23,8’e yükseldiği tespit edilmiştir. Karbonhidrattan gelen enerjinin her iki cinsiyet için %58’in altında olduğu, protein ve yağ oranının ise alınması gerekenden daha fazla olduğu saptanmıştır. Adölesanların negatif duygular ve negatif olaylar içerisindeyken iştahlarının azaldığı; pozitif duygular ve pozitif olaylarda ise iştahlarının değişmediği gözlenmiştir. Sonuç olarak, pandemi döneminde adölesanların fiziksel aktivite durumlarının azaldığı ve negatif duygu ile olayların iştahlarında azalmaya neden olduğu görülmüştür. Adölesanların beslenme alışkanlıklarında pandemi döneminde değişiklikler olduğu sonucuna varılmıştır tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES tr_TR
dc.title ADÖLESANLARDA COVİD-19 DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARINDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account