DSpace Repository

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESİN TAKVİYESİ ETİKET OKUMA DURUMLARI İLE BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BEDEN KÜTLE İNDEKSİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Show simple item record

dc.date.accessioned 2023-09-11T13:55:12Z
dc.date.available 2023-09-11T13:55:12Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11547/10251
dc.description.abstract Amaç: Bu çalıĢmanın amacı, üniversite öğrencilerinin besin takviyesi etiket okuma durumları ile beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve beden kütle indeksi (BKĠ) ile iliĢkisinin değerlendirilmesidir. Materyal Metot: Bu çalıĢmada Ġstanbul Aydın üniversitesinde eğitim gören; 812 öğrencilere gönüllü olarak tanıtıcı bilgileri (yaĢ, cinsiyet, okuduğu fakülte/ yüksekokul, okuduğu bölüm, vücut ağırlığı, boy uzunluğu gibi), beslenme alıĢkanlıkları (ana öğün, ara öğün, sıvı tüketimi gibi), besin takviyesi hakkındaki bilgileri (kullanma durumu, kullanma nedeni, bırakma nedeni), besin etiketi okuma alıĢkanlıklarını sorgulayan sorular, genel beslenme bilgi anketi (GBBA) ve besin tüketim sıklığından oluĢan anket uygulanmıĢtır. Verinin istatistiksel analizinde SPSS v26 (IBM Ġnç., Chicago, IL, USA) istatistik paket programında yapılmıĢtır. Bulgular: 812 öğrencinin yaĢ ortalaması: 20,87±1,27 yıl olup, öğrencilerin %68,4‘ü kadın, %31,6‘sı erkektir. Éğrencilerin %8,7‘si BKĠ bakımından zayıf, %65,3‘ü normal kilolu, %22,8‘i ĢiĢman ve %3,2‘si obezdir. Éğrencilerin %78,7‘si besin takviyesi kullanmamakta, %21,3‘ü besin takviyesi kullanmaktadır ve erkekler %21,5 ile, kadınlardan %21,2 daha fazla besin takviyesi kullanmaktadırlar. Éğrencilerin tamamı besin takviyesi konusunda bilgi sahibidirler. Éğrencilerin %25,7‘si besin takviyesi hakkındaki bilgiye arkadaĢ çevresinden ulaĢmıĢlardır. Éğrencilerin %38,8‘i besin takviyesinin sağlık üzerinde yararlı etkisi olduğunu düĢünmektedirler. Éğrencilerin %32,6‘sının besin takviyesi alma nedeni; bağıĢıklığı sistemini güçlendirmektir. Éğrencilerin %40,7‘si besin takviyesi alırken fiyatına dikkat etmektedirler. Éğrencilerin %44,8‘i besin takviyesi üzerindeki etiket bilgisini okumaktadırlar. Éğrenciler besin takviyesi üzerinde en fazla, %19,2 ile son kullanma tarihine önem vermektedir. En fazla besin takviyesini %30,8 ile BKĠ bakımından vi obez olan grup kullanmaktadır. Éğrencilerin genel beslenme bilgi puanı ortalaması; 253,92, erkeklerin genel beslenme bilgi puanı ortalaması; 256,20±24,51, kadınlardan 252,87±26,09 daha yüksektir. BKĠ bakımından ĢiĢman olan öğrencilerin genel beslenme bilgi puan ortalaması; 257,25±24,64 diğer BKĠ gruplarından daha yüksek bulunmuĢtur. (p>0,05) Besin takviyesi kullanan öğrencilerin genel beslenme bilgi puan ortalaması; 254,88±25,23, kullanmayanlardan; 253,66±25,76 daha yüksektir Sonuç: Êniversite öğrencilerinin çoğunluğu besin takviyesi kullanmamaktadır ve beslenme bilgi puanları yüksektir. Besin takviyesi kullanım durumlarının ve beslenme bilgi puanlarının BKĠ ile iliĢkisi yoktur. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES tr_TR
dc.title ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESİN TAKVİYESİ ETİKET OKUMA DURUMLARI İLE BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BEDEN KÜTLE İNDEKSİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account