Abstract:
Amaç: Bu çalıĢmanın amacı, üniversite öğrencilerinin besin takviyesi etiket
okuma durumları ile beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve beden kütle
indeksi (BKĠ) ile iliĢkisinin değerlendirilmesidir.
Materyal Metot: Bu çalıĢmada Ġstanbul Aydın üniversitesinde eğitim gören;
812 öğrencilere gönüllü olarak tanıtıcı bilgileri (yaĢ, cinsiyet, okuduğu fakülte/
yüksekokul, okuduğu bölüm, vücut ağırlığı, boy uzunluğu gibi), beslenme
alıĢkanlıkları (ana öğün, ara öğün, sıvı tüketimi gibi), besin takviyesi hakkındaki
bilgileri (kullanma durumu, kullanma nedeni, bırakma nedeni), besin etiketi okuma
alıĢkanlıklarını sorgulayan sorular, genel beslenme bilgi anketi (GBBA) ve besin
tüketim sıklığından oluĢan anket uygulanmıĢtır. Verinin istatistiksel analizinde SPSS
v26 (IBM Ġnç., Chicago, IL, USA) istatistik paket programında yapılmıĢtır.
Bulgular: 812 öğrencinin yaĢ ortalaması: 20,87±1,27 yıl olup, öğrencilerin
%68,4‘ü kadın, %31,6‘sı erkektir. Éğrencilerin %8,7‘si BKĠ bakımından zayıf,
%65,3‘ü normal kilolu, %22,8‘i ĢiĢman ve %3,2‘si obezdir. Éğrencilerin %78,7‘si
besin takviyesi kullanmamakta, %21,3‘ü besin takviyesi kullanmaktadır ve erkekler
%21,5 ile, kadınlardan %21,2 daha fazla besin takviyesi kullanmaktadırlar.
Éğrencilerin tamamı besin takviyesi konusunda bilgi sahibidirler. Éğrencilerin
%25,7‘si besin takviyesi hakkındaki bilgiye arkadaĢ çevresinden ulaĢmıĢlardır.
Éğrencilerin %38,8‘i besin takviyesinin sağlık üzerinde yararlı etkisi olduğunu
düĢünmektedirler. Éğrencilerin %32,6‘sının besin takviyesi alma nedeni; bağıĢıklığı
sistemini güçlendirmektir. Éğrencilerin %40,7‘si besin takviyesi alırken fiyatına
dikkat etmektedirler. Éğrencilerin %44,8‘i besin takviyesi üzerindeki etiket bilgisini
okumaktadırlar. Éğrenciler besin takviyesi üzerinde en fazla, %19,2 ile son kullanma
tarihine önem vermektedir. En fazla besin takviyesini %30,8 ile BKĠ bakımından
vi
obez olan grup kullanmaktadır. Éğrencilerin genel beslenme bilgi puanı ortalaması;
253,92, erkeklerin genel beslenme bilgi puanı ortalaması; 256,20±24,51, kadınlardan
252,87±26,09 daha yüksektir. BKĠ bakımından ĢiĢman olan öğrencilerin genel
beslenme bilgi puan ortalaması; 257,25±24,64 diğer BKĠ gruplarından daha yüksek
bulunmuĢtur. (p>0,05) Besin takviyesi kullanan öğrencilerin genel beslenme bilgi
puan ortalaması; 254,88±25,23, kullanmayanlardan; 253,66±25,76 daha yüksektir
Sonuç: Êniversite öğrencilerinin çoğunluğu besin takviyesi kullanmamaktadır
ve beslenme bilgi puanları yüksektir. Besin takviyesi kullanım durumlarının ve
beslenme bilgi puanlarının BKĠ ile iliĢkisi yoktur.