Özet:
Bireylerin besin seçiminde ve yeme farkındalıklarında birçok sosyal ve çevresel
faktör rol oynamaktadır. Sosyoekonomik statünün bireylerin besin seçimlerine ve
diyet kalitelerini etkileyebileceği vurgulanmaktadır. Mevcut çalışma, sosyoekonomik
statü ile yeme farkındalığı ve besin seçimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek
amacıyla İstanbul’da yaşayan 18-65 yaş aralığındaki 319 gönüllü birey (163’ü erkek,
156’sı kadın) ile yürütülmüştür. Katılımcıların yeme farkındalıkları yeme
farkındalığı ölçeği (YFÖ) ve besin seçim motivasyonları ise besin seçim testi (BST)
ile değerlendirilmiştir. Lise ve altı eğitim düzeyine sahip bireylerin YFÖ puan
ortalaması 98,4±15,4 iken lisans ve üzerinde eğitim seviyesine sahip bireylerin puan
ortalaması 104,8±14,8 olarak saptanmıştır (p=0,000). Çok düşük gelir durumuna
sahip bireylerin YFÖ puan ortalamaları diğer gelir gruplarına kıyasla anlamlı düşük
bulunmuştur (p=0,001). Eğitim seviyelerine göre incelendiğinde ise lise ve altında
eğitim düzeyine sahip bireylerde düşünmeden yeme, duygusal yeme, yeme kontrolü,
yeme disiplini ve bilinçli beslenme YFÖ alt boyut puanları lisans ve üzerinde eğitim
almış olan bireylere kıyasla anlamlı düşük bulunmuştur (p<0,05). Yüksek gelir
düzeyine sahip bireylerin YFÖ alt boyutlarından düşünmeden yeme ve yeme
disiplini puan ortalamaları çok düşük gelir düzeyine sahip bireylere kıyasla anlamlı
yüksek çıkmıştır (p=0,030). Duygusal yeme ve dış etmenlerden etkilenme alt boyut
puan ortalamalarının ise çok düşük gelir düzeyinde olan bireylerde diğer gelir
düzeylerinde olan bireyler ile karşılaştırıldığında anlamlı düşük olduğu bulunmuştur
(p<0,05). Katılımcılar BST motivasyonları açısından incelendiğinde lisans ve
üzerinde eğitim almış olan katılımcıların sağlık, aşinalık, doğal içerik ve ağırlık
kontrolü alt boyutlarından almış oldukları puanların lise ve altı eğitime sahip bireyler
kıyasla anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). BST fiyat alt boyutunun gelir
seviyesi çok düşük olan grupta diğer gruplara kıyasla anlamlı yüksek olduğu
bulunmuştur (p=0,000). Çalışmamızda gelir düzeyine göre bireylerin besin seçimini
etkileyen en önemli motivasyonun fiyat olduğu, eğitim seviyesine göre ise sağlık
aşinalık doğal içerik ve ağırlık kontrolü olduğu saptanmıştır. Eğitim seviyelerine
göre gruplar arasında besin öğesi tüketimlerinin yeterliliği açısından anlamlı bir fark
saptanmamıştır. Ancak lisans ve üzeri eğitime sahip bireylerde YFÖ puanları ve BST
alt boyutları ile bazı besin öğesi alımları arasında korelasyon saptanmıştır. Gelir
seviyesine göre incelendiğinde ise bu grupta demir mineralinin tüketiminin diğer
gelir seviyelerine göre anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır. Sosyoekonomik statü
bireylerin yeme farkındalığı ve besin seçim motivasyonlarını etkilemektedir.
Özellikle düşük eğitim ve gelir seviyesine sahip bireylerde yeme farkındalığının
arttırılması için ücretsiz eğitimler verilmesinin bu noktada katkı sağlayacağı
düşünülmüştür. Bununla birlikte gruplar arasındaki yeme farkındalığı ve besin seçim
motivasyonlarının besin tüketimine olan etkisinin daha iyi gözlemlenebilmesi için
daha büyük gruplarla yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.