Abstract:
Son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren ve sürekli yenilenen yeme içme endüstrisinin
kilit noktalarından olan yemek üretim tesisleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de
de pek çok alanda hizmet vermektedir. Yemek üretimi yapan tesisler üretimden
pazarlamaya birçok alanda sorunlar yaşamaktadır. Yemek üretim tesislerinde çok
fazlasıyla iş kazası ve yaralanmanın olduğu görülmektedir. Yemek üretim
mutfaklarında çalışan kişiler öncelikli olarak zamanla yarıştıkları için hızlı hareket
etmek zorundadırlar. İşleri zamanında yetiştirebilmek adına, bazı iş sağlığı ve
güvenliği tedbirleri göz ardı edilmektedir. Yemek üretim tesislerinde yaşanan iş
kazalarının temelini çalışanların dikkatsizliği, iş yapım yöntemlerinin uygunsuzluğu
ve bilgi eksikliği oluşturmaktadır. Oluşan kazaları en az düzeye düşürebilmek ve
yaşanan kazaların tekrarının olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. İş sağlığı ve
güvenliği risk faktörlerinin kontrol altında tutulabilmesi için işverende, çalışanlar da
sorumluluklarının bilincinde olmalıdır.
Bu çalışmada, İş Sağlığı ve Güvenliği tanımından, öneminden, temel ilkelerinden,
yönetiminden, yasal düzenlemelerden, dünyada ve Türkiye’de ki önemlerimden
bahseden literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra yemek üretim tesislerinin
özellikleri ve iş akışlarından bahsedilmiştir. Yemek üretim tesislerinde İş Sağlığı ve
Güvenliği (İSG) açısından kimyasal, fiziksel, biyolojik, ergonomik, psikososyal ve
güvenlik tehlikeleri incelenmiş olup mevcut durum risk değerlendirilmesi ve
derecelendirilmesi yapılmış olarak İSG’ ye yönelik düzenleyici ve önleyici
faaliyetler belirlenip bu faaliyetler sonucu riskler tekrar derecelendirilmiştir. Risk
derecelendirmeleri tehlike etmenleri ve risk gruplarına göre incelenip kıyaslama
yapılarak inceleme yapılmıştır.
Çalışmada, mutfaklarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınması gereken sağlık ve
güvenlik önlemleri üzerinde durularak, çalışmanın işveren, çalışanlar ve İSG
profesyonelleri için rehber olabileceği düşünülmektedir.