Abstract:
Günümüz dünyasında, küresel ticaretin zaman içinde sınırları ortadan kaldırdığı ve günden güne tüketicilerin bilinçlenmesiyle, gıda güvenliği göz ardı edilemez bir kavram olmuĢtur. Bu sebepten, tüketiciler satın aldığı gıda maddelerinin güvenliğini sorgulamaktadırlar. Birçok ülke müĢteri memnuniyeti ve güvenli gıda üretmek için ihtiyaçlarını ve kendi yasal gerekliliklerini dikkate alarak, kendileri için farklı gıda güvenliği standartları oluĢturmuĢlardır. Küresel ve farklı ülkelere ihracat yapan firmalarda bu çeĢitlilikten ötürü, kavram karmaĢası ve döküman yoğunluğu oluĢmuĢtur. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı‟nın 2005 yılında yürürlüğe girmesi ile bu karmaĢıklığın ortadan kaldırılması amaçlanmıĢtır. Ayrıca TS EN ISO 22000 standardı gıda güvenliği yönetim sistemi standardı olması ile de bir ilktir. Bu çalıĢmada, sütlü tatlı üreten çok sayıda Ģubeleri olan büyük bir iĢletmede ürün giriĢinden tüketime sunulan süre içerisinde ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardının ne Ģekilde uygulandığı incelenmiĢtir. Bu iĢletmede sütlü tatlı olarak sütlaç, kazandibi, tavukgöğsü, fıstıklı ve meyveli muhallebi ürünleri üretilmektedir. AraĢtırmada gıda güvenliği yönetim sistemi standardı ISO 22000 için gerekli olan dökümantasyon, hammadde ve son ürün özellikleri, üretim akıĢ Ģemaları, proses adımları, tehlike analizi ve kritik kontrol noktası parametreleri incelenmiĢtir. ÇalıĢma sonucunda; sütlü tatlı üretimi yapan iĢletmede, hammadde kabul kriterlerinin belirlenmiĢ ve akıĢ Ģemalarının oluĢturulmuĢ olduğu, risk değerlendirmesinin yapılmıĢ olduğu ve kritik kontrol noktalarının (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik) tespit edilerek kayıt altına alındığı saptanmıĢtır. ĠĢletmede gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulandığı görülmüĢ ancak sürekliliğinin sağlanması için iyileĢtirme yapılması gereken konular; üst yönetim sorumluluğu, eğitim ve denetim olarak tespit edilmiştir