DSpace Repository

İSTANBUL'DAKİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BRUCELLA TÜRLERİNİN İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU

Show simple item record

dc.contributor.author MOHAMED, Riham Mohamed Hamid
dc.date.accessioned 2021-05-18T07:46:29Z
dc.date.available 2021-05-18T07:46:29Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11547/8472
dc.description.abstract Genellikle enfekte hayvanlara doğrudan temas ile ya da kontamine çiğ süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi yoluyla insanlara bulaşabilen Bruselloz büyük ölçüde ekonomik kayıplara yol açabilen halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığın gıdalarda ve özellikle süt ve süt ürünlerinde tanımlanması oldukça önemlidir. Bu çalışmada İstanbul/Beylikdüzü semtinden alınan toplam 100 adet süt ve süt ürününde (çiğ süt (25 adet), peynir (45 adet), tereyağı (15 adet) ve kaymak (15 adet)) Brucella spp. varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Örneklerden Brucella spp. izolasyon ve identifikasyonu için, kültür, biyokimyasal testler, süt ring testi, aglütinasyon reaksiyonu testleri kullanılmıştır. Süt ring testinde 4 adet pozitif bulunmuştur. Yüz adet numuneden izole edilen şüpheli kolonilerden biyokimyasal testler ve aglütinasyon testleriyle son olarak beş adedi belirlenmiş, ancak İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Ensitütüsü’nde yapılan doğrulamada hiçbiri Brucella spp. olarak identifiye edilmemiştir. Hiçbir örnekte Brucella spp. tesbit edilmemiş olması nedeniyle, İstanbul/Beylikdüzü semtinde rastgele örnekleme ile seçilen, süt ve ürünlerinin Brucella yönünden güvenilir olduğu ve halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturmadığı söylenebilir. Daha önce Türkiye’de yapılmış çok sayıda araştırmada süt ve süt ürünlerinde düşük de olsa Brucella tespit edilmiş olması dikkate alındığında, enfeksiyonun ciddiyeti açısından, daha fazla numune alınarak araştırmanın genişletilmesi ve araştırmalara devam edilmesi faydalı olacaktır. tr_TR
dc.subject Brucella spp tr_TR
dc.subject Çiğ süt tr_TR
dc.subject Peynir tr_TR
dc.subject Kaymak tr_TR
dc.subject Tereyağı tr_TR
dc.title İSTANBUL'DAKİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BRUCELLA TÜRLERİNİN İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account