dc.contributor.author |
Özdek, Halil
|
|
dc.date.accessioned |
2020-01-11T12:11:48Z |
|
dc.date.available |
2020-01-11T12:11:48Z |
|
dc.date.issued |
2019-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11547/5293 |
|
dc.description.abstract |
Zeytin meyvesinin taneleri tüketim amacıyla yağa ya da sofralığa uygun bir
Ģekilde iĢlenmesi gereklidir. Zeytin, diğer meyve türlerine kıyasla oldukça farklı
bir meyvedir. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi hasattan hemen sonra tüketilen
bir meyve türü değildir. Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme
alıĢkanlıkları yanı sıra uzun yaĢama olan ilginin de artması ve hatta bu yönde bir
akım oluĢması insanların zeytin ve zeytinyağına olan eğilimini ve tüketimlerini
arttırmıĢtır. Üretici ülkeler açısından ekonomik ve sosyal olarak önemli
ürünlerden biri olan zeytin ve zeytinyağı aynı zamanda Akdeniz bölgesini
simgeleyen bir kültür parçasıdır. Bu çalıĢma da, hem Türkiye’de hem de dünyada
diğer zeytin üreten ülkelerde zeytin meyvesinin hangi Ģartlarda yetiĢtirildiği,
sofralık ve yağlık olarak ayrıĢtırılmasının yanı sıra dıĢ ticaretteki payı detaylı
olarak incelenecektir. DıĢ ticaretteki payının incelenmesi amacıyla zeytin ve
zeytinyağı üretim rakamları, yurt dıĢına ihraç rakamları incelenecektir. Ayrıca
Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimine, dıĢ ticaretteki payının arttırılması için
sağlanan kolaylıklar ve teĢviklerin değerlendirilmesi amacı yla anket çalıĢması
hazırlanmıĢtır. Bu anket çalıĢması zeytin ve zeytinyağı üreticilerine yönelik
sorular olup, çalıĢmanın sonucunda üreticilerin istek ve sorunlarına vurgu
yapılmıĢtır. Bu bağlamda hükümetten gerekli destek, teĢvik ve projeler
beklenmektedir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tr |
tr_TR |
dc.publisher |
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.subject |
Zeytincilik |
tr_TR |
dc.subject |
Zeytinyağı |
tr_TR |
dc.subject |
Pirina Yağı |
tr_TR |
dc.subject |
Olive |
tr_TR |
dc.subject |
Olive Oil |
tr_TR |
dc.subject |
Brine/Pomace Oil |
tr_TR |
dc.title |
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE YENİLİKLER VE TÜRKİYENİN KÜRESEL REKABETÇİ POZİSYONU : AYVALIK ÖRNEĞİ |
tr_TR |
dc.type |
Thesis |
tr_TR |
dc.description.abstractol |
Olive fruit should be handled as pellets or oil consumption to be consumed at the
table directly. Olive is a very different fruit compared to other fruit species. As in
other fruit varieties, is not a type of fruit that is consumed immediately after the
harvest. In recent years, healthy and balanced eating habits in the world as well as a
growing interest in long life and even a trend in this direction have increased the
tendency and consumption of people to olive and olive oil. Olive and olive oil, which
are one of the economically and socially important products in terms of producer
countries, are a part of the culture that symbolizes the Mediterranean region at the
same time. This study will examine in detail the conditions under which olive berry
is grown in different olive producing countries, both in Turkey and in the world, as
well as dividing it into table and oil, as well as its share in foreign trade. In order to
examine the share of foreign trade in olive and olive oil production figures, export to
overseas figures will be examined. Also, a questionnaire study has been prepared
with the intention of the facilities which are provided to increase the share of foreign
trade and in order to evaluate the incentives of Turkey’s olive and olive oil
production. This questionnaire study is a question for the producers of olive and
olive oil, at the end of the study the wishes and the problems of producers have been
emphasised. In this context, the necessary support, incentives and projects are
expected from the government. |
tr_TR |
dc.publisher.firstpagenumber |
1 |
tr_TR |
dc.publisher.lastpagenumber |
114 |
tr_TR |
dc.identifier.bibliographictag |
Özdek, Halil, ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE YENİLİKLER VE TÜRKİYENİN KÜRESEL REKABETÇİ POZİSYONU : AYVALIK ÖRNEĞİ(2019), İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |