Abstract:
Bu çalışmada İstanbul ili piyasasında açık mekânlarda (sokak satıcıları) ve kapalı
mekânlarda (restoran, büfe vb.) satışa sunulan midye dolmalarının mikrobiyolojik
kalitesinin halk sağlığı yönünden araştırılması amaçlanıştır. Bu amaçla İstanbulun
farklı ilçelerinden 25 açık mekân satıcısından ve 25 kapalı mekân satıcısından temin
edilen midye dolma örneklerinde toplam aerobik koloni sayısı, Escherichia coli sayısı,
koagülaz pozitif stafilokokların sayısı, Bacillus cereus sayısı ve Salmonella spp.
varlığı araştırılmıştır.
Toplam aerobik koloni sayısı açık mekânlarda satışa sunulan midye dolma
örneklerinde 2,20 – 7,23 log kob/g (ortalama 6,27 log kob/g), kapalı mekânlarda satışa
sunulan midye dolma örneklerinde ise 2,11 – 5,34 log kob/g (ortalama 4,27 log kob/g)
arasında saptanmış olup ortalamalar arasındaki fark istatistiki açıdan önemli
bulunmuştur (p<0,05).
Açık mekânlarda satışa sunulan tüketime hazır midyelerden ikisinde (1,18 ve 1,93 log
kob/g); kapalı mekânlarda satışa sunulanların ise birisinde (1,70 log kob/g) B. cereus
varlığı saptanmıştır. İncelen tüm örnekler içinde sadece birisinde (açık mekân) 1,18
log kob/g düzeyinde E. coli ve 1,60 log kob/g düzeyinde koagülaz pozitif stafilokoklar
tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirisinde Salmonella spp.’ye rastlanmamıştır.
Elde edilen bulgular kapalı mekânlarda satışa sunulan midye dolmaların
mikrobiyolojik kalitesinin açıkta satışa sunulanlardan daha iyi olduğuna işaret
etmektedir. Oransal düşük olsa da B. cereus ve E. coli gibi patojen mikroorganizmaları
içerebilmeleri nedeniyle midye dolmalardan bazılarının halk sağlığı açısından risk
oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.