dc.contributor.author |
Özdoğan, Nihan
|
|
dc.date.accessioned |
2019-05-08T11:08:18Z |
|
dc.date.available |
2019-05-08T11:08:18Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11547/1777 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Türkiye'de ticari boyutta yetiştirilen Adıyaman, Antalya,
Finike, Kilis yörelerine ait nar çeşitleri ile Hicaz ve Ekşilik cinsine ait hasat
olgunluğundaki meyvelerin çekirdek oranları, dane oranları ile çekirdek yağı
verimleri, yağ asitleri kompozisyonu ile bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri
ayrıca Adana yöresine ait kurutulmuş nar çekirdeği incelendi, çekirdek
yağının da benzer özellikleri araştırıldı.
Araştırma kapsamında incelenen nar çeşitlerinin dane oranları %50.14
ile %73.7, çekirdek oranları % 12.1 ile %22.6 arasında değişim gösterdi.
Örneklerin çeşitlere göre yağ içerikleri kuru madde üzerinden %11.6-16.4
arasında değişim göstermiş olup, Adana yöresine ait kurutulmuş nar
çekirdeğinde ise yağ içeriği %18 olarak tespit edildi. Nar çekirdek yağlarının
kırılma indisi 1.502-1.519 aralığında olduğu tespit edildi.
Nar çekirdek yağı miktarı tespit edilirken Soxhlet ektraksiyonu yöntemi
kullanıldı ayrıca ekstraksiyonda kullanılan çözücü cinsinin yağ verimi üzerine
etkisi araştırıldı. Adana yöresine ait kurutulmuş nar çekirdek yağı
ektraksiyonunda çözücü olarak Hexan, Petrol eteri ve Dietil eter kullanıldı,
yağ verimi sırasıyla %18, %14.7 ve %19.9 olarak belirlendi.
Nar çekirdek yağı örneklerinin yağ asitleri kompozisyonu gaz
kromatografisi ile analiz edildi. Çalışmada kullanılan nar çekirdek yağında
doymuş yağ asitlerinden stearik, palmitik, araşidik ve behenik asit; doymamış
yağ asitlerinden ise linoleik, oleik ve punikik asit, toplamda yedi adet yağ
asidi tanımlandı. Çekirdek yağlarında doymuş yağ asitlerinden palmitik,
stearik, araşidik ve behenik asit sırasıyla %3.26-5.25, %1.75-2.48, %0.4-
0.69, %0.05-0.12 değerleri arasında tespit edildi. Nar çekirdek yağında
bulunan doymamış yağ asitlerinden oleik, linoleik ve punikik asit içerikleri de
sırasıyla %3.9-12.89, %4.05-7.93, %68.45-83.84 arasında değişim gösterdi. Çalışma bulguları çekirdek verimi ve dane oranı en yüksek çeşidin
Kilis narı, çekirdek yağı açısından en zengin çeşidin taze narda Hicaz, toplam
doymamış yağ asidi miktarı en fazla olan çeşidin Ekşilik, en düşük çeşidin ise
Adana narı olduğunu, ekstraksiyonda kullanılan farklı çözücülerin yağ verimi
üzerinde etkisi olduğunu gösterdi. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tr |
tr_TR |
dc.publisher |
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.subject |
Nar çekirdeği |
tr_TR |
dc.subject |
Verim |
tr_TR |
dc.subject |
Yağ |
tr_TR |
dc.subject |
Ekstraksiyon |
tr_TR |
dc.subject |
Çözücü |
tr_TR |
dc.subject |
Yağ asitleri kompozisyonu |
tr_TR |
dc.subject |
Pomegranate seed |
tr_TR |
dc.subject |
Yield |
tr_TR |
dc.subject |
Oil |
tr_TR |
dc.subject |
Extraction |
tr_TR |
dc.subject |
Solvent |
tr_TR |
dc.subject |
The composition of fatty acids |
tr_TR |
dc.title |
NAR ÇEKİRDEK YAĞININ EKSTRAKSİYONU VE ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI |
tr_TR |
dc.type |
Thesis |
tr_TR |
dc.description.abstractol |
In this study, Hicaz and Ekşilik pomegranate varieties grown on
commercial scale in Adıyaman, Antalya, Finike and Kilis regions were
harvested and fruit core yields, grain rates, core oil yields, oil acids and some
chemical and physical specifications were estimated. Additonally, similar
specifications of dried pomegranates seed oil of Adana region investigated.
The yield of the pomegrante grain seeds and dried seed rates were
estimated to be between %50.14 to %73.7 and %12.1 to %22.6
respectively. respectively. Also the yield of oil changed between %11.6-16.4
but in the varities of Adana it was about 18%. Seed oil’s refractive index
values change 1.502-1.519.
Pomegranate seed oil is determined by Soxhlet extraction method.
Additionally effect of solvent type of exctraction on oil yield investigated.
Hexan, Petroleum ether and diethylether used for solventof Adana province
dried pomagrenate seed oils. Oil yields are respectively %18, %14.7 and
%19.9.
Fatty acid composition of pomegranate seed oil samples were
analyzed by gas chromatography apparatus. On the samples, four saturated
fatty oil, palmitic, stearic, arachidic and behenic and three unsaturated fatty
acid, oleic, linoleic and punikik acid detected. Samples of saturated fatty oils,
palmitic, stearic, arachidic and behenic acid content, distributed respectively
%3.26-5.25, %1.75-2.48, %0.4-0.69, %0.05-0.12. Samples of unsaturated
fatty oils, oleic , linoleic, punikik acid content changed respectively ranged
from %3.9-12.89, %4.05-7.93, %68.45-83.84.
Research results show that best seed yield and grain rate is on the
Kilis pomagrenate, most seed oil is on the Hicaz pomagrenate, most total
unsaturated fatty oil on the Ekşilik pomagrenate and lowest is on the Adana province pomagrenate. It shows also different solvents used on extraction
affects varies on oil yields. |
tr_TR |
dc.publisher.firstpagenumber |
1 |
tr_TR |
dc.publisher.lastpagenumber |
56 |
tr_TR |
dc.identifier.bibliographictag |
Özdoğan, N., Nar Çekirdek Yağının Ekstraksiyonu ve Özelliklerinin
Araştırılması, İstanbul, 2014. |
tr_TR |