Abstract:
Takım çalıĢması; organizasyon yapılarının hızla değiĢen koĢullara uyum sağlaması nedeniyle, sosyal bilimler alanında önemli konulardan biri halini almıĢtır. DeğiĢimi yönetme konusunda, örgütsel anlamda önemli bir diğer konuda kuĢkusuz, çalıĢanlar ve algıladıkları örgütsel bağlılık düzeyleridir. Bu iki önemli konu arasındaki iliĢkiyi araĢtırmak üzere, bu çalıĢmada hizmet sektörü hedef alınmıĢtır. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren dört iĢletmede toplam 257 adet anket uygulaması gerçekleĢtirilmiĢtir.
Bu çalıĢmada yapılan anketler sonucunda, takım çalıĢmasına iliĢkin ”Takımın Önemi ve Takımda ĠletiĢim” ve “ Takım Sinerjisi ve Takımda Yeni Fikirler” olmak üzere iki faktör elde edilmiĢtir. Örgütsel bağlılık algı düzeyleri konusunda ise; “Duygusal Bağlılık”, “Normatif Bağlılık”, “Devamlılık Bağlılığı” ve “Çok Boyutlu Bağlılık (Karma Bağlılık)” olmak üzere dört boyut elde edilmiĢtir.
Takım çalıĢmasının örgütsel bağlılık ile olan iliĢkisini belirlemek üzere yapılan analizler sonucunda ise, “Takım ÇalıĢması” ile “Örgütsel Bağlılık” arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir iliĢki saptanmıĢtır. Diğer taraftan; demografik veriler ile yapılan karĢılaĢtırmalar sonucu; “Normatif Bağlılık” boyutuna iliĢkin olarak bayan ve erkek katılımcıların verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada yer alan dört farklı yaĢ grubunun “Çok Boyutlu Bağlılık (Karma Bağlılık” konusunda verdiği cevaplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Katılımcıların “Takım Sinerjisi ve Takımda Yeni Fikirler” algıları mevcut işletmedeki çalışma sürelerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ayrıca, katılımcıların “Normatif Bağlılık” düzeyleri mevcut işletmedeki çalışma sürelerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.