Abstract:
İnsanların aktif ve sağlıklı bir yaşam için beslenme ihtiyaçlarını ve gıda
tercihlerini karşılamak üzere yeterli, güvenli ve besleyici fiziksel, sosyal ve
ekonomik gıdaya erişimi olmalıdır. Bu durum gıda güvencesi kapsamında tanımlanır.
Hızlı nüfus artışı, iklim değişikliği, çevre kirliliği ve endüstrileşme, savaşlar ve
göçler gibi dünya çapında ortaya çıkan sağlıklı gıdaya erişim sorunlarına çözümler
sunmak için farklı disiplinlerdeki araştırmacılar gıda güvensizliğini önlemek
amacıyla biyoteknoloji ve fonksiyonel gıda teknolojisinin uyarlanabileceği
yaklaşımlar konusunda yoğun çaba sarf ediyorlar. Yetersiz ve dengesiz beslenmeyi
azaltarak gıda güvensizliğiyle mücadelede fonksiyonel gıdaların aynı zamanda
birçok hastalığı önlemek için gereken gıda bileşenlerini sağlama yeteneği ve
kapasitesi hayati önem taşımaktadır.
Tercih edilen hayvansal sütün kefir taneleri ile fermantasyonu sonucu elde
edilen kefir, probiyotik özellikte birçok bakteri ve maya içermesi nedeniyle fermente
içecekler içerisinde tüketimi oldukça önemli bir yere sahip fonksiyonel bir içecektir.
Kefirin günlük diyette düzenli tüketimi özellikle bağırsak sağlığı için oldukça
önemlidir. Safranın ise gözde sarı leke tedavisi, sperm kalitesi üzerine pozitif etkisi,
antioksidan etkisi gibi etkilerinin yanı sıra hafıza ve stres üzerinde de güçlü etkileri
mevcuttur. Yapılan çalışmalar incelendiğinde safranın Alzheimer üzerinde etkili
olduğu bulgularına erişilmiştir.
Bu tez çalışmasında besin değeri yüksek ve probiyotik bir süt ürünü olan
kefire birçok terapötik (tedavi edici) yönü ispatlanmış safran eklenerek fonksiyonel
özellikleri geliştirilmiş yeni bir ürün geliştirilmesi planlanmıştır. Özellikle yaş
ilerledikçe bağırsak mikrobiyotasındaki olumsuz değişimle birlikte meydana gelen
bağırsak rahatsızlıkları, genellikle yaşa bağlı görülen gözde sarı leke oluşumuna
bağlı görme kayıpları ve Alzheimer gibi ortaya çıkan çeşitli hastalıklardan korunmak
ve tanı sonrası tedavisinde kullanılması açısından fonksiyonel bir gıda olabileceği
vi
düşünülmüştür. Fonksiyonel gıdalar, hastalıklara karşı korunmaya yardımcı
olabilecek önemli öğeler içerir.
Geleneksel yöntemle inek sütüne kefir tanesi ilavesi ile fermantasyon
başlatılarak üretilen kefir ve yine aynı koşullarda hazırlanmış olan bu kefire +4ºC
buzdolabı koşullarında 3 gün boyunca distile suda bekletilerek hazırlanmış safran
ekstraktının eklendiği safranlı kefirin kimyasal ve mikrobiyolojik niteliklerinin
karşılaştırılması, çalışmada elde edilen sonuçların süt endüstrisine yeni ürün
geliştirilmesi açısından katkı sağlaması ve bilimsel olarak da kefire ilişkin literatür
dağarcığının zenginleştirilmesi amaçlanmıştır. Safranlı kefir ve sade kefir
örneklerinde kimyasal analiz olarak; asitlik tayini (%), protein tayini (%), yağ tayini
(%), pH tayini, kül tayini, kuru madde tayini (%) analizleri yapılmıştır.
Mikrobiyolojik olaraksa 1., 7. ve 14. günlerde toplam mezofilik aerobik bakteri
sayımı, spesifik bakteri sayımı olarak da Lactobacillus spp. bakterisi sayımı ve
Lactococcus thermophilus sayımı ve toplam küf ve maya sayımı gerçekleştirilmiştir.
Safranın orijinalliğini kanıtlamak için FTIR spektroskopisi ve stereo
mikroskopundan yararlanılmıştır. Krosin varlığı için safranlı kefirde ve safran
ekstrakında da FTIR spektroskopisi gerçekleştirilmiştir.