Abstract:
Son yıllarda artan ilgi nedeniyle, doğal bitkisel ürünlerin antioksidan ve
antimikrobiyal tedavi amaçlı kullanımına yönelik olarak, yapısı ve faydaları tam
olarak anlaĢılmamıĢ bitkilerle ilgili bir araĢtırma alanı ortaya çıkmıĢtır. Bu
kapsamda Hippophae rhamnoides L. (Yabani iğde) bitkisinin meyvelerinin ve
yapraklarının farklı polaritelere sahip ekstrelerinin toplam fenolik bileĢik, total
antioksidan aktivite, antimikrobiyal aktivite ve enzim inhibisyonu etkilerinin
araĢtırılması çalıĢmamızın amacını oluĢturmaktadır. Yabani iğde bitkisinin çeĢitli
solvent ekstraksiyonlarının (su ve hacimce %80‘lik çeĢitli solventler: metanol,
etanol, aseton ve hegzan) meyve özü ve yapraklarının toplam fenolik içeriği,
antioksidan kapasitesi, flavonoid içeriği ve antimikrobiyal aktivite, enzim
inhibisyon özelliği incelenmiĢtir. Yabani iğde bitkisi ekstreleri yüksek fenolik
içeriğe sahiptir. Bitki ekstraktlarının antioksidan aktivitelerini belirlemek için
DPPH (2,2 difenil-1-pikrilhidrazil) serbest radikal giderici yöntemi kullanılmıĢtır.
Yabani iğde içerik profilleri ise GC-MC (Gaz Kromotografisi-Kütle
Spektrometresi) ile belirlenmiĢtir. Sonuçlar, bitkilerin yapısındaki fenolik
bileĢiklerin belirlenmesi ve yüksek antioksidan aktivite göstermesinde,
ekstraksiyon çözücüsü seçiminin, incelenen bitki kısmının ve kimyasal yapı gibi
faktörlerin önemli etkileri olduğunu göstermiĢtir. ÇalıĢılan bitkinin yaprak ve
meyvelerinin tüm ekstraktlarında antioksidan aktivite belirlenmiĢtir.
Hippophae rhamnoides L. (Yabani Ġğde) bitkisinin meyvelerinden ve
yapraklarından hazırlanan aseton ekstrelerinin antioksidan aktiviteye sahip
olduğu ve aktivitenin yaprak ekstrelerinde daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir.
Meyvelerden hazırlanan ekstreler arasından en yüksek toplam fenolik içerik
miktarı aseton ekstresinde olduğu tespit edilmiĢtir. Ayrıca yabani iğde
iv
yapraklarından hazırlanan ekstreler arasından en yüksek toplam fenolik içerik
miktarı aseton ekstresinde olduğu tespit edilmiĢtir. Genel olarak, meyve ve
yaprak ekstraktlarının farklı çözücülerle elde edilmiĢ örneklerinde yüksek
düzeyde antioksidan aktivite olduğu gözlemlenmiĢtir. Metanol, hegzan, etanol,
aseton ve su gibi farklı çözücülerin kullanılmasına rağmen, meyve ve yaprak
örneklerinin antioksidan aktivitesinin yüksek olduğu görülmüĢtür.
Yabani iğde meyve ve yapraklarının antibakteriyel aktivite değerlerine
bakıldığında analiz edilen Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria
monosaytogenes, Staphylococcus aerous, Salmonella typhie bakterilerine karĢı
antimikrobiyal aktivite gösterdiği görülmüĢtür. Test mikroorganizmaları üzerinde
oluĢan inhibisyon zonları ölçülmüĢtür ve tüm test mikroorganizmaları üzerinde
antimikrobiyal etki tespit edilmiĢtir. Yabani iğde hem meyve hem de yaprak
ekstraktlarının farklı mikroorganizmalara karĢı antibakteriyel aktivite gösterdiği
görülmektedir. Yaprak ekstraktlarının genellikle daha yüksek inhibisyon
zonlarına sahip olduğu tespit edilmiĢtir. Yabani iğde bitkisinin potansiyel
antibakteriyel özelliklere sahip olduğu düĢünülmektedir.
Yapılan çalıĢmada ayrıca yabani iğde (Hippophae rhamnoides L.) bitkisinin
yaprak ve meyve kısımlarının önemli bir metabolik enzim üzerine inhibisyon
etkilerinin olduğu ve yaprak ekstrelerinin meyve ekstrelerine göre daha iyi
inhibisyon etkisi gösterdiği tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre Yabani iğde
(Hippophae rhamnoides L.) tüketimin glokom, AD, epilepsi gibi hastalıkların
tedavisi için etkili olabileceği ve literatüre yeni inhibitörlerin eklenmesi
noktasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.