dc.description.abstract |
Meyve ve sebzelerin raf ömrünün nasıl uzatılacağı, kalitesini, aromasını,
dokusunu vs. tüketicileri, hayvanları ve doğayı etkileyen herhangi bir tehlikeli
kimyasal veya malzeme kullanılmadan nasıl koruyacağına dair birçok çalışma
bulunmaktadır. Bunlardan biri, portakallarda küf oluşumunu önlemek veya
geciktirmek için polisakkarit bazlı kaplamalarla birlikte uçucu yağların (EY)
kullanılmasıdır. Uçucu yağların ana bileşenleri sayesinde antimikrobiyal,
antioksidan, antiviral ve antifungal etkileri vardır. Bu çalışmada, çay bazlı
polisakkarit biyobozunur kaplama ve sinamaldehit, timol ve karvakrol antifungal
maddelerin hem in vitro hemde in vivo olmak üzere portakal meyvesi üzerindeki
Penicillium italicum ve Talaromyces rugulosus 'e (syn. Penicillium rugulosus) küf
lerine karşı önleyici etkileri araştırılmıştır. Analiz için seçilen sinamaldehit, timol ve
karvakrol antifungal maddelerinin %3, %4 ve %5 konsantrasyonlarının etki oranları
araştırılmıştır. Küflerin en az kullanılacak inhibisyon oranlarını belirlemek için disk
difüzyon uygulaması ve ortaya aşılama uygulaması kullanılmıştır. Burada %5
sinamaldehit kullanımında küfü tamamen inhibe ettiği gözlenmiştir. Bu uygulamada
destek olarak yapılan in vivo portakal üzerindeki çalışmalar ise %4 ve %5
konsantrasyonlarda sinamaldehit kulanımında Penicillium italicum ve Talaromyces
rugulosus 'e en verimli inhibisyon etkisi gösterdiği görülmüştür. Karvakrol ve timol
antifungal maddesinin ise benzer etki gösterdeği ve %4 ve %5 konsantrasyonların
kullanımında uygulamanın 120. saatinde hiç bir küf gelişme belirtisi olmadığı
gözlenmiştir. Kaplamalarda ise Ç+K1 ve antifungal ile karışımın kullanılmasında
portakallar üzerinde daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır |
tr_TR |