Abstract:
Amaç: Havalimanlarında yiyecek ve içecek hizmetleri veren kuruluşların
gümrüksüz alanda faaliyet göstermelerinden kaynaklı ücretlendirme politikaları döviz
cinsinden olması ve havalimanlarının şehre uzak olmasından dolayı çalışanların
yiyecek içecek alışverişini yapma konusunda sıkıntı çekebilecekleri öngörülmektedir.
Bu sebeple bu çalışmada Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı çalışanlarının
beslenme durumları ile gıda güvencesi durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Çalışma, havalimanı çalışanlarının beslenme davranışlarını ve
bilgilerini obezite geliştirme riski bağlamında değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Materyal Metod: Yüz yüze yapılan ve kesitsel nitelikteki araştırmada İstanbul
ve Atatürk hava limanlarındaki çalışan üzerinde yapılmıştır. 381 kişiye anket
uygulanmıştır. Kesitsel nitelikte bir çalışma yapılmıştır. Normal dağılıma uygunluk
için Shapiro-Wilk ve Kolmogorov testleri ile değerlendirilmiştir. Kategorik Fin
gruplara göre karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmış olup; oranların çoklu
karşılaştırmaları Bonferroni düzeltmeli Z testi ile incelenmiştir. Normal dağılım
göstermeyen verilerin ikili gruplara göre karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi,
normal dağılıma sahip verilerin karşılaştırılmasında bağımsız iki örneklemli t testi
kullanılmıştır. Üç ve daha fazla kişilik gruplara göre normal dağılım göstermeyen
verilerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi, çoklu karşılaştırmalar ise Dunn testi
ile analiz edilmiştir. Normal dağılmayan veriler arasındaki ilişkiyi analiz etmek için
Spearman's rho korelasyon katsayısı kullanılırken; puanlar arasındaki ilişkiyi analiz
etmek için kısmi korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Gıda güvencesi puanını etkileyen
bağımsız değişkenleri analiz etmek için doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Orta
veya şiddetli gıda güvensizliğini etkileyen risk faktörlerini incelemek için ikili lojistik
regresyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır ve veriler
IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS)
vi
Martínez-González ve arkadaşlarının tasarladığı, kardiyovasküler hastalıklardan
primer korunmada Akdeniz tipi beslenme alışkanlıklarının etkisini araştırmayı
amaçlayan ölçek kapsamında, 14 soruluk ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin puanına göre
kişinin Akdeniz tipi beslenme alışkanlığına uyumu belirlenmektedir. “Gıda
Güvencesizliği Skalası (Food Insecurity Experience Scale –FIES)” kullanılmıştır.
FIES, bireyin veya hane halkının gıda erişilebilirliğine yönelik deneyimini ve
davranışını değerlendirmek için kendi kendine uygulanan bir ankettir.
Bulgular: Gıda güvencesi maddeleri ve uyumları incelendiğinde uygunluk içi
(infit) değerleri 0,67 ile 1,27 aralığında elde edilmiştir. Genel olarak incelendiğinde
Wholeday maddesinin outfit değerinin 2'nin üzerinde olması ve korelasyon sonucunda
healthy ile arasında 0,40'nın üzerinde korelasyon olması sebebiyle bu maddenin
yapıdan çıkarılması gerektiği anlaşılmıştır. MEDAS ile gıda güvencesi arasında
istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü çok zayıf bir ilişki elde edilmiştir. Besin
güvencesi eşik değerlerine göre orta veya şiddetli ve şiddetli gıda güvensizliğin
dağılımındaki katılımcıların %14,6’sı orta veya şiddetli gıda güvensizliğine sahipken
%2,9’u şiddetli gıda güvensizliğine sahiptir. Besin güvencesi skoruna etki eden
değişkenler lineer regresyon analizi ile incelendiğinde ve oluşturulan regresyon modeli
istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (F=7,360; p<0,001). Oluşturulan regresyon
modelinde bağımsız değişken ile bağımlı değişkenin %24,8’lik kısmı açıklanmıştır.
Orta veya şiddetli gıda güvensizliği etki eden risk faktörleri univariate ve multivariate
modeller olarak binary lojistik regresyon analizi ile incelendiğinde. Univariate
modelde toplam eğitim süresi artıkça orta veya şiddetli besin güvensizliği riski
azalmaktadır (OR=0,815; p<0,001). Multivariate ise bu oran 0,854 olarak elde
edilmiştir (p=0,008). Yaş ile boy uzunlukları arasında çok zayıf düzeyde bir ilişki
bulunmuştur. Cinsiyete göre BKİ ortancaları farklılık göstermektedir. Bu farklılık
normal ve fazla kilolu olanların cinsiyete göre oranlarının farklılık göstermesinden
kaynaklanmaktadır. Erkeklerin %43,5’i ve kadınların %55,9’u normal iken erkeklerin
%34,5’i ve kadınların %20,7’si fazla kilolu olarak elde edilmiştir.
Sonuç: Araştırmaya katılan katılımcıların gıda güvencesi değerlerinin uygun ve
kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu görülmektedir. Ayrıca Akdeniz diyeti ile gıda
güvencesi arasında anlamlı ve düşük düzeyde ilişki bulunmuştur.