Abstract:
Canlıların ortak temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme, tüm canlılar için son derece
önem taşımaktadır. Besinlerin kişinin ihtiyaçlarına göre yeterli ve dengeli alınması,
kişilerin yaşam kalitelerini artırmaktadır. İnsanların büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı
bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan besinlerin vücuda
alınması gerekmektedir. Kişilerin ihtiyaçlarına göre şekillenen bu besinler gereğinden
fazla ya da az alınması durumunda, kişinin büyüme ve gelişimini engellendiği ve
sağlığını etkilediği belirtilmektedir. Beslenme kişilerin yaş, cinsiyet, fiziksel yapıları
vb. fizyolojik kavramlar ile ilişkili olduğu kadar, ekonomi, coğrafya gibi pek çok
değişken ile ilişkili olduğu ifade edilmektedir. Güncel sağlık konuları ile yakından
ilişkili olarak güncellenen beslenme konusunda çeşitli yaklaşımlar benimsenmektedir.
Sağlıklı ya da çeşitli sağlık problemleri ile yaşamına devam eden kişiler, farklı
beslenme müdahaleleri ile yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışmaktadır. Diyetisyenler,
eğitim ve danışmanlıklar ile kişilerin doğru beslenme biçimlerine yardımcı
olmaktadırlar. Söz konusu kişilerin gebe olması durumunda ise beslenme kavramları
farklı ele alınmaktadır. Gebelerin beslenme ile ilişkilerinde, gebelerin sıklıkça
karşılaştıkları konstipasyon sorunu önemini korumaktadır. Bu araştırma kapsamında
gebelerin konstipasyonun beslenme ile ilişkisi hakkındaki düşünceleri tespit edilmeye
çalışılmıştır. Bu araştırma nitel bir çalışma olup, çalışma kapsamında aynı ilde farklı
24 gebe ile görüşülmüştür. Araştırma kapsamında ayrıca tanıtım formu kullanılmıştır.
Gebelerin gebelik haftaları göz önünde tutularak yürütülen çalışmada konstipasyon
yaşama durumlarının gebelik mi beslenme mi kaynaklı? olduğu üzerinde
yoğunlaşılmıştır. Elde edilen veriler nitel veri analiz yöntemlerinden olan NVivo12
uygulaması ile yorumlanmıştır. Yapılan bu çalışmada, gebelerin bir kısmının
konstipasyonu beslenme ile ilişkilendirirken ilk kez konstipasyon sorunu yaşayanların
bu durumu gebelik ile ilişkilendirdikleri tespit edilmiştir. Katılımcı gebelerin
viii
konstipasyona beslenme ile özellikle kayısı ve zeytinyağı ile önlem aldıkları
görülmekle birlikte seçilen yiyeceklerin her zaman aynı sonucu vermediği, farklı
kişilerde farklı sonuçların olduğu ifade edilmiştir. Özellikle gebelerin bazılarının süt
ile konstipasyonun önüne geçebileceğini aktarması, bazılarının ise sütün
konstipasyona sebep olduğunu aktarmış olması sorunun çözümüyle ilgili kişisel
farklılıkları da hesaba katan müdahaleli çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucu
çıkarılmıştır. Ayrıca, konstipasyon sorunu yaşayan ve bunu gebelik durumu ile
ilişkilendiren kişilerin konstipasyonun beslenme ile de ilintisi hakkında
bilgilendirilmesi gerektiği de ortaya çıkmıştır