Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/9572
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKERESTECİ, Buse-
dc.date.accessioned2023-06-15T12:01:14Z-
dc.date.available2023-06-15T12:01:14Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11547/9572-
dc.description.abstractVücudun işlevini yerine getirmesi için gerekli olan temel ve bazı esansiyel besinleri içeren ve bal arıları tarafından üretilen arı poleni, protein, şeker, fenolik bileşikler, lif ve vitaminlerden oluşmaktadır. Son zamanlarda, antifungal, antikanserojenik, antiinflamatuar, antioksidan, bağışıklık düzenleyici ve yara iyileşmesi dâhil olmak üzere sağlığı pozitif yönde etkileri sebebiyle araştırılmaya başlanmıştır. Antibiyotiklere direnç gösteren patojenlerin artmasıyla, yeni antimikrobiyal ajanlar araştırılmaktadır. Elma sirkesi, yüksek antimikrobiyal aktivitesi sebebiyle çalışmada kullanılmıştır. Kitosan doğal kaynaklı, toksik etkiye sahip olmayan, ekonomik olması, gıdalarda; antioksidan ve antimikrobiyal etkisi, emülsiyon oluşturma, nem tutma gibi özelliklerinden dolayı tercih edilmiştir. Bu çalışmada, bir polisakkarit olan kitosan, arı poleni ve elma sirkesi ile kapsüllendi. Kapsülleme işleminde dondurarak kurutma yöntemi kullanıldı. Dondurarak soğutma sıcaklığı -80 o C olarak belirlendi. Elde edilen kapsüllenmiş kitosan bileşikleri Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) analiz edildi ve kriyoskopi yöntemi ile molekül ağırlıkları belirlendi. Sentezlenen bileşiklerin toplam fenol bileşik miktarları ve % antioksidan aktivitesi UV spektrofotometresiyle hesaplandı ve antioksidan bileşiklerin enkapsülasyonda yükleme kapasiteleri belirlendi. Elde edilen CSx ve CS y bileşiklerin antibakteriyel analizleri ve yüzey aktivite analizleri Listeria Monositogenes, Staphylococcus aureus, E.coli ve Salmonella bakterilerine karşı kuyu difüzyon metodu ve Zeiss mikroskop kullanılarak analiz edildi. Analiz sonuçlarına göre, CSx ve CSy bileşiklerinin toplam fenol miktarları sırasıyla 34 ve 35 mg/100x10-6 mgGAE ve %antioksidan aktivite değerleri sırasıyla ve % 92.4 ve 93 olarak belirlendi. Molekül ağırlıkları kitosan (CS), CSx ve CSy bileşikleri için sırasıyla 67, 85 ve 140 kDa olarak hesaplandı. Antioksidan bileşiklerin enkapsülasyonda yükleme kapasiteleri CSx ve CSy için sırasıyla %84.8 ve %90.8 olarak analiz edildi. Antibakteriyel analiz sonuçlarına göre en büyük inhibisyon iii zonları L.monocytogenes bakterisine karşı meydana geldi. Yüzey aktivite analizlerinde ise polen, elma sirkesi, kitosan ve CSy bileşiği dört farklı bakteriye karşı yüksek bir yüzey aktivite gösterirken sadece CSx bileşiği S.aureus bakterisine karşı yüzey aktivite göstermemiş olup diğer bakterilere karşı anlamlı aydınlık ve parlak yüzeyler elde edilmiştir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEStr_TR
dc.subjectPolentr_TR
dc.subjectKitosantr_TR
dc.subjectElma Sirkesitr_TR
dc.subjectEnkapsülasyontr_TR
dc.subjectDondurarak Kurutmatr_TR
dc.titleARI POLENİN VE ELMA SİRKESİNİN KİTOSAN İLE ENKAPSÜLASYONUtr_TR
dc.typeThesistr_TR
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10421982.pdf4.14 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.