Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/5293
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖzdek, Halil-
dc.date.accessioned2020-01-11T12:11:48Z-
dc.date.available2020-01-11T12:11:48Z-
dc.date.issued2019-04-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11547/5293-
dc.description.abstractZeytin meyvesinin taneleri tüketim amacıyla yağa ya da sofralığa uygun bir Ģekilde iĢlenmesi gereklidir. Zeytin, diğer meyve türlerine kıyasla oldukça farklı bir meyvedir. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi hasattan hemen sonra tüketilen bir meyve türü değildir. Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alıĢkanlıkları yanı sıra uzun yaĢama olan ilginin de artması ve hatta bu yönde bir akım oluĢması insanların zeytin ve zeytinyağına olan eğilimini ve tüketimlerini arttırmıĢtır. Üretici ülkeler açısından ekonomik ve sosyal olarak önemli ürünlerden biri olan zeytin ve zeytinyağı aynı zamanda Akdeniz bölgesini simgeleyen bir kültür parçasıdır. Bu çalıĢma da, hem Türkiye’de hem de dünyada diğer zeytin üreten ülkelerde zeytin meyvesinin hangi Ģartlarda yetiĢtirildiği, sofralık ve yağlık olarak ayrıĢtırılmasının yanı sıra dıĢ ticaretteki payı detaylı olarak incelenecektir. DıĢ ticaretteki payının incelenmesi amacıyla zeytin ve zeytinyağı üretim rakamları, yurt dıĢına ihraç rakamları incelenecektir. Ayrıca Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimine, dıĢ ticaretteki payının arttırılması için sağlanan kolaylıklar ve teĢviklerin değerlendirilmesi amacı yla anket çalıĢması hazırlanmıĢtır. Bu anket çalıĢması zeytin ve zeytinyağı üreticilerine yönelik sorular olup, çalıĢmanın sonucunda üreticilerin istek ve sorunlarına vurgu yapılmıĢtır. Bu bağlamda hükümetten gerekli destek, teĢvik ve projeler beklenmektedir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.subjectZeytinciliktr_TR
dc.subjectZeytinyağıtr_TR
dc.subjectPirina Yağıtr_TR
dc.subjectOlivetr_TR
dc.subjectOlive Oiltr_TR
dc.subjectBrine/Pomace Oiltr_TR
dc.titleZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE YENİLİKLER VE TÜRKİYENİN KÜRESEL REKABETÇİ POZİSYONU : AYVALIK ÖRNEĞİtr_TR
dc.typeThesistr_TR
dc.description.abstractolOlive fruit should be handled as pellets or oil consumption to be consumed at the table directly. Olive is a very different fruit compared to other fruit species. As in other fruit varieties, is not a type of fruit that is consumed immediately after the harvest. In recent years, healthy and balanced eating habits in the world as well as a growing interest in long life and even a trend in this direction have increased the tendency and consumption of people to olive and olive oil. Olive and olive oil, which are one of the economically and socially important products in terms of producer countries, are a part of the culture that symbolizes the Mediterranean region at the same time. This study will examine in detail the conditions under which olive berry is grown in different olive producing countries, both in Turkey and in the world, as well as dividing it into table and oil, as well as its share in foreign trade. In order to examine the share of foreign trade in olive and olive oil production figures, export to overseas figures will be examined. Also, a questionnaire study has been prepared with the intention of the facilities which are provided to increase the share of foreign trade and in order to evaluate the incentives of Turkey’s olive and olive oil production. This questionnaire study is a question for the producers of olive and olive oil, at the end of the study the wishes and the problems of producers have been emphasised. In this context, the necessary support, incentives and projects are expected from the government.tr_TR
dc.publisher.firstpagenumber1tr_TR
dc.publisher.lastpagenumber114tr_TR
dc.identifier.bibliographictagÖzdek, Halil, ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE YENİLİKLER VE TÜRKİYENİN KÜRESEL REKABETÇİ POZİSYONU : AYVALIK ÖRNEĞİ(2019), İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜtr_TR
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10248597.pdf1.41 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.