Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/5293
Title: ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE YENİLİKLER VE TÜRKİYENİN KÜRESEL REKABETÇİ POZİSYONU : AYVALIK ÖRNEĞİ
Authors: Özdek, Halil
Keywords: Zeytincilik
Zeytinyağı
Pirina Yağı
Olive
Olive Oil
Brine/Pomace Oil
Issue Date: Apr-2019
Publisher: İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Abstract: Zeytin meyvesinin taneleri tüketim amacıyla yağa ya da sofralığa uygun bir Ģekilde iĢlenmesi gereklidir. Zeytin, diğer meyve türlerine kıyasla oldukça farklı bir meyvedir. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi hasattan hemen sonra tüketilen bir meyve türü değildir. Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alıĢkanlıkları yanı sıra uzun yaĢama olan ilginin de artması ve hatta bu yönde bir akım oluĢması insanların zeytin ve zeytinyağına olan eğilimini ve tüketimlerini arttırmıĢtır. Üretici ülkeler açısından ekonomik ve sosyal olarak önemli ürünlerden biri olan zeytin ve zeytinyağı aynı zamanda Akdeniz bölgesini simgeleyen bir kültür parçasıdır. Bu çalıĢma da, hem Türkiye’de hem de dünyada diğer zeytin üreten ülkelerde zeytin meyvesinin hangi Ģartlarda yetiĢtirildiği, sofralık ve yağlık olarak ayrıĢtırılmasının yanı sıra dıĢ ticaretteki payı detaylı olarak incelenecektir. DıĢ ticaretteki payının incelenmesi amacıyla zeytin ve zeytinyağı üretim rakamları, yurt dıĢına ihraç rakamları incelenecektir. Ayrıca Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimine, dıĢ ticaretteki payının arttırılması için sağlanan kolaylıklar ve teĢviklerin değerlendirilmesi amacı yla anket çalıĢması hazırlanmıĢtır. Bu anket çalıĢması zeytin ve zeytinyağı üreticilerine yönelik sorular olup, çalıĢmanın sonucunda üreticilerin istek ve sorunlarına vurgu yapılmıĢtır. Bu bağlamda hükümetten gerekli destek, teĢvik ve projeler beklenmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11547/5293
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10248597.pdf1.41 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.