Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/2329
Title: İSTANBUL'DA TOPLU YEMEK ÜRETİMİ YAPAN İŞLETMELERDEN ALINAN YEMEK ÖRNEKLERİNİN BACİLLUS CEREUS, SALMONELLA SPP. VE ESCHERİCHİA COLİ O157:H7 BAKIMINDAN İNCELENMESİ
Authors: Acun, Aylin
Keywords: Toplu Yemek
Bacillus cereus
Salmonella spp
Escherichia coli O157:H7
Catering
Bacillus cereus
Salmonella spp
Escherichia coli O157:H7
Issue Date: 2018
Publisher: İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Abstract: Toplu yemek sektörü, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiĢ sürecinin hız kazanmasında etkin rol oynayan teknolojik geliĢmelerle birlikte günlük hayatta yerini almayı baĢarmıĢ ve gün geçtikçe büyümekte olan bir sektördür. Endüstri kollarının hızla geliĢmesi, kentleĢmenin hızlanması, çalıĢan nüfusundaki artıĢ, gelir düzeyinin artması akabinde eğlence, tatil ve seyahate ayrılan zamandaki artıĢ ile birlikte „Toplu Beslenme Sistemleri‟ kapsamındaki toplu yemek üretimi yapan iĢletmelerin sayıları da artmaktadır. Okullar, üniversite ve yüksekokullar, fabrika ve iĢyerleri, askeri birlikler, hastaneler, oteller, restoranlar, cafeler, ayaküstü atıĢtırmalık yerler (fast-food), dinlenme ve eğlence yerleri, yaĢlı ve muhtaç evleri, hapishane ve ıslah evleri, kreĢ ve çocuk evleri bu hizmeti veren iĢletmeler olarak sayılabilmektedir. Kitlelere hizmet veren yemek sektöründe, gıda hijyeni ve güvenliği kavramları önem arz etmektedir. Gıdaların içeriğini oluĢturan proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineral maddeler, vitaminler ve su gibi değiĢik besin öğeleri, hastalık etmeni olan mikroorganizmaların besin ka ynaklarıdır. Uygun koĢullar (sıcaklık, ph, su aktivitesi vs.) mevcut olduğunda patojen mikroorganizmalar dediğimiz bu bakteriler geliĢerek gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıklara; enfeksiyonlara ya da intoksikasyonlara neden olmaktadır. ÇalıĢmada, Ġstanbul‟da toplu yemek üretimi yapan iĢletmelerden alınan yemek örneklerinin Bacillus cereus, Salmonella spp. ve Escherichia coli O157:H7 açısından incelenmesi yapılmıĢtır. Bu amaçla; toplu yemek üretimi yapan 15 yemek firmasından 22 adet çorba, 16 adet pilav , 6 adet makarna, 20 adet etli yemek, 6 adet tavuklu yemek, 9 adet etsiz yemek, 14 adet çiğ parça et ve 7 adet çiğ parça tavuk olmak üzere 100 adet örnek toplanmıĢtır. PiĢmiĢ yemek örnekleri (79) Bacillus cereus, Salmonella spp. ve Escherichia coli O157:H7 bakterileri açısından, çiğ örnekler (21) ise Salmonella spp. ve Escherichia coli O157:H7 açısından taranmıĢtır. Analizlerin sonuçları Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği‟ne göre değerlendirilmiĢtir. Ġncelenen örneklerin hiçbirinde Escherichia coli O157:H7 „ye rastlanmazken, 1 örnekte (1%) Salmonella spp.; 12 örnekte (15,2%) ise Bacillus cereus tespit edilmiĢtir. Toplam 3 (3%) gıda örneğinin TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği‟ne göre uygun olmadıkları, halk sağlığı için risk oluĢturdukları belirlenmiĢtir.
URI: http://hdl.handle.net/11547/2329
Appears in Collections:Tezler -Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
502690.pdf2.34 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.