Abstract:
İş kazaları ve meslek hastalıkları ülkemizde ve dünyada büyük kayıplara
neden olmaktadır. YaĢanan kazaların ve hastalıkların ölüm, sakatlanma, ağır
yaralanma, iş göremezlik gibi sonuçları nedeniyle ülkemiz ağır bedeller ödemektedir.
ĠĢ sağlığı ve güvenliği, bir iĢletmede insan, can ve mal kayıplarını ve hastalıkları
önlemeyi, bunlarla ilgili karĢılaĢılabilecek riskleri minimuma indirmeyi
hedeflemiĢtir. ĠĢ sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce çalıĢanı korumaktır.
„Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır‟ ilkesi ile hareket eden iĢ sağlığı ve
güvenliği, yeni asrın en önemli ve en dinamik sistemlerinden biridir. 30.06.2012
tarihinde yayımlanan 6331 sayılı iĢ sağlığı ve güvenliği kanunu ile tüm sektörler için
büyük adımlar atılmaya baĢlanmıĢtır. Gıda ürünleri imalatı sektörü, dünya genelinde
hızla büyüyen bir sektör olması sebebiyle bu alanda çalıĢma yapılmaya karar
verilmiĢtir.
Bu çalıĢmada, Gıda ürünleri imalatı sektörü, iĢ sağlığı ve güvenliği açısından
incelenmiĢtir. Örnek bir etüt çalıĢması olması amacıyla Malatya‟ da bulunan
endüstriyel pekmez üretimi yapan bir tesis seçilmiĢ ve tesis içerisindeki tüm alanlar
gözlemlenerek bir risk değerlendirmesi yapılmıĢtır. Ġki farklı yöntem kullanılarak iki
adet risk değerlendirmesi hazırlanmıĢ ve bu iki yöntemin verimliliği birbiri ile
kıyaslanmıĢtır.
Sonuç bölümünde, daha verimli olduğuna karar verilen risk değerlendirmesi
yöntemi temel alınarak, risk analizi tablosunda belirtilen tehlikelerin değerlendirmesi
yapılmıĢtır. Belirlenen tehlike kaynaklarından, giderilmesi için verilen temin süresi
içerisinde önlem alınmamıĢ olanlar belirtilmiĢtir. Ayrıca, Önleyici tedbirlerden bu
bölümde detaylı olarak bahsedilmiĢtir. Ek olarak, sektör genelinde karĢılaĢılan diğer
problemlere de değinilmiĢtir. Değerlendirilen sonuçlar ile iĢletmede can güvenliğinin
sağlanması, maddi kayıpların, iĢ kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesine ve
hatta ortadan kaldırılmasına yönelik pro-aktif adımlar atılmasına imkân sağlanmıĢtır