Abstract:
Toplumun ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi zihinsel ve bedensel olarak
sağlıklı bireylere sahip olmasıyla mümkündür. Sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde en
önemli temel şart topluma dengeli beslenme bilincinin yerleştirilmesidir ve bu
bilincin yerleştirilmesi de ilkokul çağında başlar (Özpınar, 2011). Çocukluk çağında
besin ihtiyaçlarının karşılanmasında amaç, yeterli büyümeyi sağlamak ve eksiklik
durumlarının gelişmesini önlemektir (Uzşen, 2016). Sağlıklı Yeme İndeksi besin
tüketimi ve diyet kalitesini ortaya çıkaran, sağlıklı beslenmenin detaylı
incelenmesinde rol oynayan çok önemli bir indekstir. Bu çalışmada beslenme
durumunun en doğru şekilde saptanması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda; Sağlıklı
Yeme İndeksi (SYİ-2015) ile bireylerin kaliteli, yeterli beslenip beslenmediğinin
sonucuna varmak ve beslenme durumunu en doğru şekilde saptamak amaçlanmıştır.
Bu çalışmada İstanbul’da özel bir okulda okuyan ilkokul öğrencilerinin
beslenme kalitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 3 Ocak-21 Temmuz
2023 tarihleri arasında 51’i kız 58’i erkek olmak üzere 8-10 yaşlarındaki 109 öğrenci
üzerinde gerçekleştirilmiştir. Genel bilgiler formu uygulanmıştır. Öğrencilerin
sağlıklı beslenme konusunda bu araştırmada besin tüketim sıklığı, bir günlük besin
tüketim miktarları incelenmiştir. Öğrencilerin diyetle aldıkları posa tüketim oranı kız
öğrencilerin ortalaması 13.08 g iken erkek öğrencilerde bu oran 9.64 gramdır
vi
(p<0.05). Kız öğrencilerin diyetle aldıkları günlük enerji miktarı ve lif ortalaması
erkek öğrencilerden anlamlı olarak yüksektir (p<0.05). SYİ-15 kategorisi kızlarda
%35.3 oranında kötü, %64.7 oranında geliştirilmesi gereken, erkeklerde ise 93.1
oranında kötü, %6.9 oranında geliştirilmesi gereken diyet kalitesine sahip olduğu
bulunmuştur. İyi diyet kalitesine sahip öğrenci bulunamamıştır. Kötü diyet kalitesine
sahip erkek öğrencilerin oranı kız öğrencilerin oranından anlamlı olarak yüksektir. 8-
10 yaş arası ilkokul öğrenciler üzerinde benzer çalışmaların yapılmasına ihtiyaç
vardır.