Abstract:
Bu çalıĢma, toplum için gıda güvenliği bilgisinin ana kaynağı olarak hedef
grubun gıda güvenliği eğitim ihtiyaçlarını belirlemek için Filistin Üniversitelerinde
sağlık bilimleri bölümlerinde (tıp, hemĢirelik, tıp teknolojisi ve beslenme) okuyan
öğrencilerin gıda güvenliği bilgilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. BaĢlıca
Filistin Üniversitelerindeki 280 sağlık bilimleri öğrencisi arasında kesitsel bir
çalıĢma yapılmıĢtır. Sağlıkla ilgili fakültelerden gelen öğrencilerin toplam gıda
güvenliği bilgilerinin ortalama %55.3 olduğunu belirlenmiĢtir. Gıda kaynaklı hastalık
belirtileri ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %74,5, gıda kaynaklı hastalık
için en yüksek riske sahip gruplar ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %69,7,
kiĢisel hijyen ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %60,3, gıda kaynaklı hastalık
riskini artıran gıdalar ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %57,4, çapraz
kontaminasyon/önleme temizlik prosedürleri ile ilgili doğru cevapların toplam
yüzdesi %55,3, gıda kaynaklı patojenler/gıda kaynaklı hastalık patojenlerinin yaygın
kaynakları ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %46,6 ve gıda iĢleme ile ilgili
doğru cevapların toplam yüzdesi %41‘dir. Bu çalıĢmada sonucunda, sağlık
bilimlerindeki üniversite öğrencilerinden beklenenden daha düĢük toplam gıda
güvenliği bilgisi puanları elde edilmiĢtir. Beslenme uzmanlığı öğrencileri doğru
cevaplarda ortalama %63.18 ile en yüksek yüzdeye sahipti. Üniversitelerin
müfredatları incelendiğinde, sadece beslenme bölümlerinde gıda güvenliği ve hijyeni
ile ilgili belli bir ders yer alırken, diğer uzmanlık dallarında böyle bir dersin
bulunmadığı ancak gıda güvenliği ile ilgili bazı bilgilerin tıp fakültesi müfredatında
mikrobiyoloji gibi bazı derslere dahil edildiği tespit edilmiĢtir. Bu tür bulgular,
sağlıkla ilgili farklı uzmanlıkların tüm müfredatlarına gıda güvenliği modellerinin
dahil edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalıĢmanın sonuçları, sağlık bilimleri
öğrencilerinde normal eğitim müfredatlarına ek olarak mevcut gıda güvenliği
iv
bilgilerinin daha da geliĢtirilmesi gerektiğini önermiĢtir. Bu çalıĢmada elde edilen
sonuçlar, sağlık bilimlerinde üniversite öğrencilerinden beklenenden daha düĢük gıda
güvenliği bilgisine sahip olduğunu göstermiĢtir. Gıda iĢleme ve güvenliğine yönelik
topluluk davranıĢının değiĢtirilmesini sağlamak için, halkın gıda güvenliği hakkında
gelecekteki ana bilgi kaynağı olacaklarından, sağlık bilimleri öğrencilerine normal
eğitim müfredatlarına ek olarak mevcut gıda güvenliği bilgilerinin geliĢtirilmesi
gerektiğini ortaya konulmuĢtur. Sağlık alanında, etkili gıda güvenliği eğitimi,
gelecekte gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmada önemli bir adım olacaktır