Abstract:
Nutrigenomik, belirli besin bileşenlerinin ve/veya biyoaktif maddelerin, vücuda alındıktan
sonra oluşturdukları biyolojik yanıtları anlamak ve çözümlemek için moleküler teknikler
kullanan yeni bir disiplindir. Organizmadaki metabolik süreçlerde, besin yanıtının doğru
anlaşılması, öncelikle hücresel düzeyde mümkündür. Gen/gen ifadesi-protein-metabolit
ve çevre ilişkisini kurarak, besinlerin etkisini bir bütün olarak inceleyebilmek için ‘omik’
teknolojilerinden faydalanılmaktadır. Genomik, transkriptomik, proteomik ve metabolomik
teknolojileri ile mikrobiyota analizleri, kişiye özgü beslenme uygulanabilmesi için önemli
sonuçlar ortaya koymaktadır. ‘Omik’ teknolojileri ve mikrobiyota çalışmalarından elde
edilen tüm bilimsel verileri bir araya getiren nutrigenomik disiplini, bir kişinin sağlık durumu
temelinde belirli biyolojik gereksinimlere yönelik, kişiye özgü beslenme önerileri sunmaktadır.
Gen-diyet etkileşimi çözümlendikçe, çok sayıda kompleks ve kronik hastalığı önleyebilmek
veya hastalıkların etkilerini azaltabilmek için uygun beslenme reçeteleri oluşturulacaktır. Bu
derlemede, nutrigenomik teknolojiler çerçevesinde, besin maddelerinin organizma üzerindeki
etkileri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.