DSpace Repository

HARDALİYE TÜKETİMİNİN BAĞIRSAK MİKROBİYOTA MODÜLASYONUNA ETKİNLİĞİ

Show simple item record

dc.contributor.author POLAT SARI, Silva
dc.date.accessioned 2023-06-16T08:19:48Z
dc.date.available 2023-06-16T08:19:48Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11547/9593
dc.description.abstract POLAT SARI, S. (2021). Hardaliye Tüketiminin Bağırsak Mikrobiyota Modülasyonuna Etkinliği. İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Güvenliği Bölümü Doktora Tezi. İstanbul 2021. Amaç: Çalışmamızda zengin fenolik bileşik içeren üzümlerden elde edilen, alkolsüz ve fermente bir içecek olan hardaliyenin sağlıklı bireylerin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntemler: Sağlıklı gönüllülerle yürütülen çalışmamızda, çalışma grubunda 15, kontrol grubunda 15 kişi olmak üzere toplam 30 birey yer almıştır. Çalışma süresince sağlıklı beslenme programı uygulanarak çalışma ve kontrol grubunda yer alan bireylerden diyet öncesi, diyetin 15. günü ve 30. günü gaita örnekleri toplanmıştır. Çalışma grubunda yer alan gönüllüler 20 gün daha diyete devam ederek haftanın 3 günü 250ml/gün hardaliye tüketmiş, bu süre sonunda 4. gaita örnekleri alınmıştır. Toplanan gaita örneklerinden Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile 16S rRNA V3-V4 gen bölgesi çoğaltılmış ve Yüksek Çözünürlüklü Erime Analizi yapılarak %95 ve üzeri benzerlik oranına göre örnekler gruplandırılmıştır. Mikrobiyota analizinde 16S rRNA hedefli Yeni Nesil Dizileme yöntemi kullanılarak filum, aile ve cins seviyesinde örneklerin bakteriyel mikrobiyota içeriği belirlenmiştir. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubundaki sağlıklı bireylerin örnekleri incelendiğinde en baskın filumların Firmicutes (sırasıyla %75,7 ve 76,8) ve Bacteroidetes (sırasıyla %14,3 ve %13,1) iken, en baskın ailelerin Ruminococcaceae (sırasıyla %40,3 ve %40,4) ve Lachnospiraceae (sırasıyla %28,3 ve %25,5), en baskın cinslerin ise Faecalibacterium (sırasıyla %13,2 ve %12,5) ve Bacteroides (sırasıyla %6,1 ve %7,1) olduğu saptanmıştır. Çalışma grubunda hardaliye tüketimi sonrasında en baskın filumlar Firmicutes (%78,7) ve Bacteroidetes (%13,7) iken, en baskın ailelerin Ruminococcaceae (%40,3) ve Lachnospiraceae (%28.3), en baskın cinslerin v Faecalibacterium (%12,7) ve Bacteroides (%5,6) olduğu gözlenmiştir. Çalışma grubunda hardaliye tüketimi öncesi ve sonrasında örnekler mikrobiyal bolluk açısından incelendiğinde filum, aile ve cins seviyesinde anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuçlar: Hardaliye tüketiminin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkinliğini ilk kez araştıran çalışmamızda mikrobiyota bileşiminin literatür verileriyle uyumlu olduğu ve hardaliye tüketiminin sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının idamesine katkı sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca disbiyozisli hasta gruplarıyla kapsamlı çalışmaların yapılmasının, hardaliyenin bağırsak mikrobiyotası modülasyonuna etkisinin anlaşılmasına fayda sağlayabileceği düşünülmüştür. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES tr_TR
dc.subject Hardaliye tr_TR
dc.subject fenolik bileşik tr_TR
dc.subject bağırsak mikrobiyotası tr_TR
dc.title HARDALİYE TÜKETİMİNİN BAĞIRSAK MİKROBİYOTA MODÜLASYONUNA ETKİNLİĞİ tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account