dc.description.abstract |
POLAT SARI, S. (2021). Hardaliye Tüketiminin Bağırsak Mikrobiyota
Modülasyonuna Etkinliği. İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,
Gıda Güvenliği Bölümü Doktora Tezi. İstanbul 2021.
Amaç: Çalışmamızda zengin fenolik bileşik içeren üzümlerden elde edilen, alkolsüz
ve fermente bir içecek olan hardaliyenin sağlıklı bireylerin bağırsak mikrobiyotası
üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntemler: Sağlıklı gönüllülerle yürütülen çalışmamızda, çalışma grubunda 15,
kontrol grubunda 15 kişi olmak üzere toplam 30 birey yer almıştır. Çalışma süresince
sağlıklı beslenme programı uygulanarak çalışma ve kontrol grubunda yer alan
bireylerden diyet öncesi, diyetin 15. günü ve 30. günü gaita örnekleri toplanmıştır.
Çalışma grubunda yer alan gönüllüler 20 gün daha diyete devam ederek haftanın 3
günü 250ml/gün hardaliye tüketmiş, bu süre sonunda 4. gaita örnekleri alınmıştır.
Toplanan gaita örneklerinden Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile 16S rRNA V3-V4 gen
bölgesi çoğaltılmış ve Yüksek Çözünürlüklü Erime Analizi yapılarak %95 ve üzeri
benzerlik oranına göre örnekler gruplandırılmıştır. Mikrobiyota analizinde 16S rRNA
hedefli Yeni Nesil Dizileme yöntemi kullanılarak filum, aile ve cins seviyesinde
örneklerin bakteriyel mikrobiyota içeriği belirlenmiştir.
Bulgular: Çalışma ve kontrol grubundaki sağlıklı bireylerin örnekleri incelendiğinde
en baskın filumların Firmicutes (sırasıyla %75,7 ve 76,8) ve Bacteroidetes (sırasıyla
%14,3 ve %13,1) iken, en baskın ailelerin Ruminococcaceae (sırasıyla %40,3 ve
%40,4) ve Lachnospiraceae (sırasıyla %28,3 ve %25,5), en baskın cinslerin ise
Faecalibacterium (sırasıyla %13,2 ve %12,5) ve Bacteroides (sırasıyla %6,1 ve
%7,1) olduğu saptanmıştır. Çalışma grubunda hardaliye tüketimi sonrasında en
baskın filumlar Firmicutes (%78,7) ve Bacteroidetes (%13,7) iken, en baskın
ailelerin Ruminococcaceae (%40,3) ve Lachnospiraceae (%28.3), en baskın cinslerin
v
Faecalibacterium (%12,7) ve Bacteroides (%5,6) olduğu gözlenmiştir. Çalışma
grubunda hardaliye tüketimi öncesi ve sonrasında örnekler mikrobiyal bolluk
açısından incelendiğinde filum, aile ve cins seviyesinde anlamlı fark saptanmamıştır
(p>0,05).
Sonuçlar: Hardaliye tüketiminin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkinliğini ilk kez
araştıran çalışmamızda mikrobiyota bileşiminin literatür verileriyle uyumlu olduğu
ve hardaliye tüketiminin sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının idamesine katkı sağladığı
gözlenmiştir. Ayrıca disbiyozisli hasta gruplarıyla kapsamlı çalışmaların
yapılmasının, hardaliyenin bağırsak mikrobiyotası modülasyonuna etkisinin
anlaşılmasına fayda sağlayabileceği düşünülmüştür. |
tr_TR |