Abstract:
Depresyon riski, yeme tutumunu etkileyen en önemli parametrelerdendir. Bununla
birlikte bireylerin yeme tutumları da tükettikleri besinleri önemli ölçüde
etkilemektedir. Bu bilgiler ıĢığında mevcut çalıĢmada yetiĢkin bireylerin depresyon
riskleri ve yeme tutumlarının diyet inflamatuar indekslerine olan etkisinin
araĢtırılması amaçlanmıĢtır. ÇalıĢma, Eylül 2 2 -Nisan 2 21 tarihleri arasında
Ġstanbul ilinde yaĢayan 18-65 yaĢ arası gönüllü 2 yetiĢkin birey ile yürütülmüĢtür.
AraĢtırmaya katılan bireylere sosyo-demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri
ve beslenme alıĢkanlıkları ile ilgili soruların bulunduğu online anket formu
uygulanmıĢtır. Bununla birlikte katılımcıların yeme tutumlarının belirlenmesi için
Yeme Tutum Testi YTT-26 , depresyon riskini saptamak için CES-Depresyon
Ölçeği CES-D kullanılmıĢtır. Katılımcıların diyet inflamatuar indeks puanının
değerlendirilmesi için üç günlük besin tüketim kaydı alınmıĢtır. ÇalıĢmaya katılan
bireylerin yaĢ ortalaması 3 ,72±9, 2‟dir. Bireylerin YTT-26 toplam puanı ortalaması
16,32±12,79 olarak bulunmuĢtur. ÇalıĢmadaki bireylerin %7 ,5‟i normal yeme
davranıĢına sahipken, %29,5‟i bozulmuĢ yeme davranıĢına sahiptir. Bireylerin CES D ölçeği puan ortalamaları 14,3 ±1 ,93 olarak tespit edilmiĢtir. Bireylerin %63‟ü
normal, %37‟sinin ise depresyon risk grubunda olduğu görülmüĢtür. Bireyler diyet
inflamatuar indeksi puanlarına göre dört quartillere ayrılarak değerlendirilmiĢtir.
Bireylerin diyet inflamatuar indeksi puanları; - .7 ile 5.85 arasında değiĢmektedir.
ÇalıĢmadaki erkek bireylerin yaĢları ile diyet inflamatuar indeks puanları arasında
pozitif yönlü bir iliĢki olduğu saptanmıĢtır p< . 5 . Bireylerin vücut ağırlığı ile
diyet inflamatuar indeks puanı arasında negatif yönlü bir iliĢki olduğu görülmüĢtür.
Diğer taraftan diyet inflamatuar indeks puanı ile yeme tutumu ve depresyon riski
arasında arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıĢtır p> . 5 . Bireylerin ruhsal
durumu yeme tutumlarını etkileyebilmekte ve bu durum, aĢırı yemek yeme veya hiç
yememe gibi bozulmuĢ yeme davranıĢlarının geliĢmesine neden olabilmektedir.
Sağlıksız beslenme davranıĢlarının ise diyetin inflamatuar yanıtında artıĢa neden
olması beklenmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak yürütmüĢ olduğumuz
çalıĢmamızda yeme tutumu, depresyon ve diyet inflamatuar indeksi arasında
herhangi bir iliĢki saptanmamıĢtır. Bununla birlikte diyet inflamatuar indeksinin
artmasının birçok kronik hastalıkla iliĢkili olduğu düĢünüldüğünde DĠĠ‟yi etkileyen
etmenlere yönelik, yeme tutumu gibi, çalıĢmaların artmasının çözüm önerileri
noktasında literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.