Abstract:
Adölesan dönemdeki bireylerin besin seçimlerine ve beslenme alışkanlıklarına etki
eden birçok faktör vardır. Bunlardan biri, özellikle günümüzde teknolojinin
ilerlemesi ile birlikte yaşamımızın her alanına dahil olmuş olan medyadır. Bununla
birlikte geleneksel medya araçlarının yerini artık son derece popüler olan dijital ve
sosyal medya araçları almaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı; medyanın lise
çağındaki öğrencilerin besin seçimi ve beslenme alışkanlıklarına olan etkilerinin
değerlendirilmesidir. Çalışma, 14-18 yaş arası 306 kız, 201 erkek olmak üzere
toplam 507 öğrenci ile yürütülmüştür. Bu kapsamda öğrencilere, Adölesan Beslenme
Alışkanlıkları Kontrol Listesi (ABAKL), Besin Seçim Testi (BST) ve literatür
incelemesi yapılarak oluşturulan Medya ve Beslenme Anketi yüz yüze görüşme
metodu ile uygulanmıştır. Öğrencilerin aldığı ortalama ABAKL puanı 9,156±4,014
olarak tespit edilmiştir. Kız öğrenciler (9,379±3,959), erkek öğrencilere
(8,816±4,084) kıyasla daha yüksek ABAKL puanı almıştır ancak, aralarında
istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Öğrencilerin sosyal
medya kullanımlarına göre aldıkları ortalama ABAKL puanları incelendiğinde; 1-4
yıldır sosyal medya kullanan öğrencilerin aldığı ortalama ABAKL puanı
(9,66±3,97), 5 ve üzeri yıldır sosyal medya kullanan öğrencilerin aldığı ortalama
ABAKL puanından (8,71±4,01) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek
bulunmuştur (p<0,01). Ayrıca, sosyal medyada günlük 1-3 saat zaman geçiren
öğrencilerin aldığı ortalama ABAKL puanının (9,441±3,908), sosyal medyada
günlük 4 saat ve üzerinde zaman geçiren öğrencilerin aldığı ortalama ABAKL
puanına (7,699±4,253) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu
görülmüştür (p<0,001). Öğrencilerin besin seçim motivasyonlarına göre, en yüksek
puanı alan motivasyon duyusal görünüm ardından duygu durum iken, en düşük
puana sahip olan motivasyon ise etik kaygılar olmuştur. Öğrencilerin sosyal medya
kullanımlarına göre besin seçim motivasyonları incelendiğinde ise; 5 ve üzeri yıldır
sosyal medya kullanan öğrencilerin sağlık, aşinalık ve etik kaygılar motivasyon
puanlarının, 1-4 yıldır sosyal medya kullanan öğrencilere kıyasla istatistiksel olarak
anlamlı düzeyde düşük olduğu gözlemlenmiştir (p<0,05). Öğrencilerin büyük bir
kısmı (%66,2) sosyal medyayı beslenme ile ilgili bilgi edinmek amacıyla
kullanmadığını belirtmiş olsa dahi, sosyal medyayı beslenme ile ilgili bilgi edinmek
amacıyla 1 saat kullanan öğrencilerin, sosyal medyayı bu amaçla kullanmayan
öğrencilere kıyasla, sağlık, doğal içerik ve ağırlık kontrolü motivasyon puanları ve
ortalama ABAKL puanları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Öte
yandan, BST motivasyonları ile ABAKL puanı arasındaki korelasyona göre;
ABAKL ile uygunluk, duyusal görünüm ve fiyat motivasyonları negatif yönde
korelasyon gösterirken; sağlık, doğal içerik, ağırlık kontrolü ve etik kaygılar
motivasyonları pozitif yönde korelasyon göstermiştir (p<0,001). Bunların yanı sıra,
ortalama ABAKL puanı yüksek olan öğrencilerin, beslenme ile ilgili bilgileri
xiv
televizyon, dergi, gazete ve internet gibi medya kaynaklarından öğrendikleri,
medyada öncelikle diyetisyenlerin beslenme tavsiyelerini önemsedikleri, medyada
besinlerin insan sağlığına etkileri konusunda yapılan açıklamalarla besin tüketim
alışkanlıklarını değiştirdikleri, sosyal medyayı sağlıklı beslenmeyi öğrenmek için
kullandıkları ve sosyal medyada beslenme ile ilgili bilgileri diyetisyenlerden
edinirken bunun yanı sıra popüler - ünlü insanların beslenme önerilerini de takip
ettikleri görülmüştür (p<0,001). Ayrıca, erkek öğrencilere (%25,4) kıyasla, daha
yüksek oranda kız öğrencinin (%30,7) besin tercihlerinin medyadaki reklamlardan
etkilendiği gözlemlenmiştir (p<0,001). Bu bulgular doğrultusunda, adölesan
dönemdeki bireylerin besin seçimleri ve beslenme alışkanlıklarının yanı sıra
beslenme bilgilerinin de medyadan etkilendiği görülmüştür. Adölesan bireylerin,
medya araçlarından edinebilecekleri olumsuz beslenme alışkanlıklarından ve
bilgilerinden korunmaları, ayrıca bu konularda farkındalık kazandırılarak
bilinçlendirilmeleri, gençlerin yaşam boyu süren ve sonraki nesilleri de etkileyebilen
sağlıklı bir yaşam sürmeleri açısından oldukça önemlidir. Öte yandan, çocukluk
dönemine nazaran, bireylerin aileden bağımsızlaşmaya başladığı adölesan dönemde,
adölesanların besin seçimlerini ve beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin
daha iyi anlaşılabilmesi için, adölesan popülasyonunu kapsayan benzer çalışmalar da
bu konuda yol gösterici olabilir.