DSpace Repository

İSTANBUL’DA SATIŞA SUNULAN MİDYE DOLMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN İNCELENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author Güngörür, Mehmet Nezir
dc.date.accessioned 2019-09-07T13:30:50Z
dc.date.available 2019-09-07T13:30:50Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11547/5193
dc.description.abstract Bu çalışmada İstanbul ili piyasasında açık mekânlarda (sokak satıcıları) ve kapalı mekânlarda (restoran, büfe vb.) satışa sunulan midye dolmalarının mikrobiyolojik kalitesinin halk sağlığı yönünden araştırılması amaçlanıştır. Bu amaçla İstanbulun farklı ilçelerinden 25 açık mekân satıcısından ve 25 kapalı mekân satıcısından temin edilen midye dolma örneklerinde toplam aerobik koloni sayısı, Escherichia coli sayısı, koagülaz pozitif stafilokokların sayısı, Bacillus cereus sayısı ve Salmonella spp. varlığı araştırılmıştır. Toplam aerobik koloni sayısı açık mekânlarda satışa sunulan midye dolma örneklerinde 2,20 – 7,23 log kob/g (ortalama 6,27 log kob/g), kapalı mekânlarda satışa sunulan midye dolma örneklerinde ise 2,11 – 5,34 log kob/g (ortalama 4,27 log kob/g) arasında saptanmış olup ortalamalar arasındaki fark istatistiki açıdan önemli bulunmuştur (p<0,05). Açık mekânlarda satışa sunulan tüketime hazır midyelerden ikisinde (1,18 ve 1,93 log kob/g); kapalı mekânlarda satışa sunulanların ise birisinde (1,70 log kob/g) B. cereus varlığı saptanmıştır. İncelen tüm örnekler içinde sadece birisinde (açık mekân) 1,18 log kob/g düzeyinde E. coli ve 1,60 log kob/g düzeyinde koagülaz pozitif stafilokoklar tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirisinde Salmonella spp.’ye rastlanmamıştır. Elde edilen bulgular kapalı mekânlarda satışa sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesinin açıkta satışa sunulanlardan daha iyi olduğuna işaret etmektedir. Oransal düşük olsa da B. cereus ve E. coli gibi patojen mikroorganizmaları içerebilmeleri nedeniyle midye dolmalardan bazılarının halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.subject Midye dolma tr_TR
dc.subject Mikrobiyoloji tr_TR
dc.subject Gıda güvenliği tr_TR
dc.subject Hijyen tr_TR
dc.subject Stuffed mussels tr_TR
dc.subject Microbiology tr_TR
dc.subject Food safety tr_TR
dc.subject Hygiene tr_TR
dc.title İSTANBUL’DA SATIŞA SUNULAN MİDYE DOLMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN İNCELENMESİ tr_TR
dc.type Thesis tr_TR
dc.description.abstractol In this study, it was aimed to determine the quality of stuffed mussels sold by street vendors (food stall) and shops (restaurants, kiosks, etc.) in Istanbul, in terms of public health. With this aim, 25 individuals from street vendors and 25 individuals from shops were analyzed for the total aerobic colony, Escherichia coli, coagulase positive staphylococci, Bacillus cereus counts and existence of Salmonella spp. Total aerobic colony count of samples sold old by street vendors were 2,20 – 7,23 log cfu/g (avg. 6,27 log cfu/g) while it was 2,11 – 5,34 log cfu/g (avg. 4,27 log cfu/g) fort he samples obtained from shops. This difference has been regarded as statistically significant (p<0,05). Two individuals of stuffed mussels from street vendors (1,18 and 1,93 log cfu/g), and one individual from shops (1,70 log cfu/g) were determined B. cereus positive. Only in one of the analyzed stuffed mussels (of open space), E. coli (1,18 log cfu/g) and coagulase positive staphylococci as 1,60 log cfu/g, besides, in none of those stuffed mussels, Salmonella spp. were detected. The result indicates that the microbiological quality of shops stuffed mussels is better than the ones of by street vendors. It was concluded that some of the samples may have a risk for public health because they may contain pathogenic microorganisms such as B. cereus and E. coli although their percentage is very low. tr_TR
dc.publisher.firstpagenumber 1 tr_TR
dc.publisher.lastpagenumber 39 tr_TR
dc.identifier.bibliographictag Güngörür, Mehmet Nezir, İSTANBUL’DA SATIŞA SUNULAN MİDYE DOLMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN İNCELENMESİ(2019), İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account