DSpace Repository

PÜSKÜRTMELİ KURUTUCU İLE ÇÖZÜNÜR IHLAMUR ÇAYI ÜRETİMİ

Show simple item record

dc.contributor.author Kasapoğlu, Ceyhun
dc.date.accessioned 2019-08-17T06:32:39Z
dc.date.available 2019-08-17T06:32:39Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11547/5180
dc.description.abstract Günümüzde bitkisel çaylar üzerine yapılan araĢtırmalar ve bilinçli tüketici topluluğunun oluĢması ile insanların sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıda talepleri artmıĢtır. OluĢan bu tüketici taleplerini karĢılayabilmek adına çay piyasasının tüketicilere sağlıklı ve fonksiyonel ürün sunma gereksinimi doğmuĢtur. Bu çalıĢmanın amacı hazır ıhlamur çayı üretmek için püskürtmeli kurutma parametrelerini optimize etmek ve çay içerisinde yer alan flavonoid maddelerin değiĢimlerini belirlemektir. Demleme süresinin galik asit, (+)-kateĢin, (-)- epikateĢin, rutin ve kaempferol üzerindeki etkisi araĢtırılmıĢ ve sıcaklığın etkisi ile oluĢan epimerleĢme ürünlerinin yüksek performanslı sıvı kromatografisiyle (HPLC) analizi gerçekleĢtirilmiĢtir. Optimum demleme süresi 45 dakika olarak belirlenmiĢtir. KurtulmuĢ ıhlamur yaprakları ile yapılan demleme iĢleminde demleme süresinin optimize edilmemesi ya da poĢet ıhlamur çayının klasik olarak hazırlanma metodunun yararlı bileĢikleri ortaya çıkarmada yetersiz olduğu belirlenmiĢtir. Püskürtmeli kurutmanın optimizasyon çalıĢmaları yüksek kalitede çözünebilir hazır ıhlamur çayı tozu elde etmek amacıyla gerçekleĢtirilmiĢtir. Besleme oranı, kurutma sıcaklığı ve kurutma ajanı konsantrasyonu Box-Bhenken deney tasarımında bağımsız değiĢkenler olarak seçilmiĢtir. Bağımsız faktörlerin etkisini hesaplamak için kullanılan tepkiler nem içeriği, verim, antioksidan kapasite ve toplam fenol içeriğidir. Optimum püskürtmeli kurutma parametreleri; giriĢ sıcaklığı 170⁰C, 10 mL/dk'daki besleme oranı ve antioksidan kapasiteyi 34.39 TEAC, nem içeriğini % 3.97, verimi % 40.33 ve toplam fenol içeriğini 2.18 GAEq olarak veren maltodekstrin konsantrasyonu % 10 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, optimize edilmiĢ koşullarda gerçekleştirilen püskürtmeli kurutma iĢleminin istenen uygun flavonoid dağılımı ile birlikte hazır ıhlamur çayı tozu elde etmede etkin olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.subject Tillia heterophylla tr_TR
dc.subject İnstant çay tr_TR
dc.subject Püskürtmeli kurutucu tr_TR
dc.subject Demleme süresi kinetiği tr_TR
dc.subject Tillia heterophylla tr_TR
dc.subject İnstant tea tr_TR
dc.subject Spray drying tr_TR
dc.subject İnfusion kinetics tr_TR
dc.title PÜSKÜRTMELİ KURUTUCU İLE ÇÖZÜNÜR IHLAMUR ÇAYI ÜRETİMİ tr_TR
dc.type Thesis tr_TR
dc.description.abstractol As parallel to the development of consumer‟s coincides about the healthier lifestyle, tea market offers various healthier tea products. The purpose of this study was to optimize the spray drying parameters to produce instant linden tea together with the determination of the changes in infusion of flavonoids. The effect of infusion time on gallic acid, (+)-catechin, (-)-epicatechin, rutin, kaempferol and epimerization products were determined by high performance liquid chromatography. The optimum infusion time was determined as 45 minutes. It was revealed that, classical preparation of loose or bagged linden tea was not enough to extract all of the beneficial compounds. Optimization studies of spray drying were performed to obtain instant soluble linden tea powder with high quality. Feed rate, drying temperature and drying agent concentration were selected as independent variables in Box-Bhenken design. The responses used to compute the effects of independent factors were moisture content, yield, antioxidant capacity and total phenol content. The optimum spray drying parameters were determined as inlet temperature of 170 ⁰C, feed rate of 10 mL/min and maltodextrin concentration of %10 which yields antioxidant capacity as 34.39 TEAC, moisture content as 3.97 %, yield as 40.33 % and total phenol content as 2.18 GAEq. In conclusion, spray drying process performed at optimized conditions could be effectively used to obtain instant linden tea powder with a consistent desirable flavonoid distribution. tr_TR
dc.publisher.firstpagenumber 1 tr_TR
dc.publisher.lastpagenumber 74 tr_TR
dc.identifier.bibliographictag Kasapoğlu, Ceyhun, PÜSKÜRTMELİ KURUTUCU İLE ÇÖZÜNÜR IHLAMUR ÇAYI ÜRETİMİ(2015), İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account