Abstract:
Bu çalıĢmanın amacı, normal, vakumlu ve modifiye atmosferik (MAP) Ģartlar
altında, 0, 10 ve 20°C depolama sıcaklıklarında mikrobiyolojik, kimyasal bozulma
ile ilgili paketlenmiĢ tavuk dönerlerinin raf ömrünü incelemektir. PP (Polipropilen)
ambalajlarında 0-20°C 'de saklanan toplam 72 piĢmiĢ döner numunesi (Her biri 100
g) Gursoy Gıda Ltd. ġti. Ġstanbul ilinde, Türk gıda yönetmeliğine göre iki gün
aralıklarla Salmonella spp, Listeria monocytogenes, toplam uçucu nitrojen (TVN) ve
PH analizlerine göre sonuçlar değerlendirildi. Saptama değerleri, normal, vakum ve
modifiye atmosferik (MAP) koĢullar altında sırasıyla 0, 10 ve 20°C saklama
sıcaklığında toplam 25 gün de elde edildi. PiĢmiĢ piliç döner ürünü için modifiye
atmosfer koĢullarında paketlenerek muhafaza edilen ürün de 0, 10 ve 20°C‟ ler de
sırası ile 20, 10, 2 günlük raf ömrü süreci belirlendi. Vakumlama yöntemi ile
paketlenerek muhafaza edilen ürün de 0, 10 ve 20°C‟ ler de sırası ile 14, 7, 3 gün,
normal koĢullarda paketlenerek depolanan ürünler de 0, 10 ve 20°C‟ ler de sırası ile
7, 3, 1 gün raf ömrü süreçlerinin uygun olacağı düĢünülmektedir.