dc.contributor.author |
Dinçer, Özlem
|
|
dc.date.accessioned |
2019-05-28T07:59:47Z |
|
dc.date.available |
2019-05-28T07:59:47Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11547/2270 |
|
dc.description.abstract |
İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan araştırmalar, restaurant işletmelerinde çok
sayıda iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarının büyük çoğunluğunun zaman kayıplı
kazalardan oluştuğunu göstermektedir.
İş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verilmemesi, toplumun genelinde iş
güvenliği bilincinin bulunmaması, “kaç yıldır bu işi yapıyorum bir şey olmadı”
düşüncesi ve eğitim/bilgi eksikliği iş kazalarının ana sebeplerinin başında
gelmektedir.
2014 SGK verilerine bakıldığında lokanta ve seyyar yemek hizmeti faaliyetlerinde
6099 kişinin iş kazası geçirdiği, bu kazalar sonucu yaşanan iş günü kaybının ise
31702 olduğu görülmektedir. Bu veriler ekonomik faaliyet sınıflamasına (NACE)
göre az tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan restaurant sektöründe iş güvenliği
uygulamalarının ciddi bir şekilde ele alınması ve devlet tarafından gerekli
denetimlerin yapılması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Bu tez çalışması 120 işletmesi bulunan bir restaurant zincirinde 2015 yılı içerisindeki
iş kazası kayıtları ele alınarak yapılmıştır. Meydana gelen iş kazaları, kaza tipleri, bu
kazaların nedenleri ve kazaları önlemek için alınması gereken aksiyonlar, iş kazası
ve ramak kalaların araştırılmasının önemi üzerinde durulmuş, örnek kaza
araştırmaları yapılmıştır. Ayrıca restaurant sektöründeki olması gereken iş sağlığı ve
güvenliği uygulamaları detaylı olarak ele alınmış, işyerindeki tehlike ve riskler
belirlenerek bunların önlenmesine yönelik risk analizi çalışmaları yapılmıştır.
Bu tez çalışmanın amacı; çalışmaya konu olan restaurant zincirinde yıl içerisinde
meydana gelen toplam kaza sayısı ve kazalarda kaybedilen gün sayısının aylara göre
dağılımı, kazalarda en çok hangi vücut bölgelerinin yaralandığı, hangi görevlerdeki
çalışanların daha fazla kazaya maruz kaldığı, kazaların restaurantların en çok hangi
bölümlerinde meydana geldiği, restaurant sektörüne yönelik olarak belirlenen kaza
tiplerine göre kaza sayısı ve bu kazalardaki gün kayıplarının belirlenmesi, iş sağlığı
ve güvenliği tedbirlerinin gerektiği gibi uygulanması durumunda sektörde yaşanan iş
kazalarında büyük oranda azalma olacağı, bu tedbirlerden ortam bazlı olanların
uygulanabilirliğinin daha yüksek oranda iken bireye yönelik olanların
uygulanabilirliğinin daha güç olduğu konularına dikkat çekmek ve sektörde risk
analizi çalışmalarına örnek teşkil etmektir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tr |
tr_TR |
dc.publisher |
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.subject |
Restaurant sektörü |
tr_TR |
dc.subject |
İş sağlığı ve güvenliği |
tr_TR |
dc.subject |
İş kazaları |
tr_TR |
dc.subject |
Risk analizi |
tr_TR |
dc.subject |
Restaurant sector |
tr_TR |
dc.subject |
Occupational health and safety |
tr_TR |
dc.subject |
Occupational accident |
tr_TR |
dc.subject |
Risk assesment |
tr_TR |
dc.title |
RESTAURANT SEKTÖRÜNDE YAŞANAN İŞ KAZALARINI ÖNLEMEDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ VE RİSK ANALİZLERİNİN YAPILMASI |
tr_TR |
dc.type |
Thesis |
tr_TR |
dc.description.abstractol |
Surveys which have been done for occupational health and safety sector show to
occur the occupational accidents excessively and leading the wast of times in
restaurant estabilishments.
In large part of society, one of the most important reasons of this situation is not to
pay attention sufficiently, not to be have awareness of occupational safety, a lack of
training/knowladge and thinking of “nothing happened although working until now”.
According to Social Security Institution, number of employees who spent in a work
accident is 6099; number of lost working days is 31702. These datas are to prove
which need to be dwell on seriously applied ocupational health and safety practices
in dangerous and less dangerous restaurant sectors that described by “General
Standarts of Economic Activities”. However, it is necessity to be increased amount
of audits for the purpose of checking the sector by government.
This study was to be conducted for a restaurant chain consist of 120 establishments
by analyzing the archives of accidents. It is to emphasize for this thesis belowing
points; type of accidents, reasons, preventions, importance of researching “near
miss” and happened accidents, representative resarching accident. Also to be pointed
out in detail the occupational health and safety applications which need to exist in
restaurants and it is to be done the risk analyze studies with the aim of prevention
hazards.
The aim of this study; monthly distrubitons on total amount of happened accidents
and lost working days in a year, wounding of which parts of body, the possibilty to
have accidents of employees concerning distributions of duty varieties, happening
the accidents in which section of restaurants, to be determined the amount of
accidents and missed days of them in accordance with accident types, dropping
substiantially the incidence of accidents if rules and good practices keep and pointing
out to applicability of the preventions based on infrastructural is easier than practices
which intended for employees and to be a model about risk assessment analyzing in
restaurant sector. |
tr_TR |
dc.publisher.firstpagenumber |
1 |
tr_TR |
dc.publisher.lastpagenumber |
90 |
tr_TR |