dc.contributor.author |
Özbir, Nazmiye
|
|
dc.date.accessioned |
2019-05-27T05:51:01Z |
|
dc.date.available |
2019-05-27T05:51:01Z |
|
dc.date.issued |
2017-03 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11547/2208 |
|
dc.description.abstract |
Konut insanoğlunun barınma ihtiyacı olarak ortaya çıkmış ve mimarlık tarihinin
ilk nesnel örnekleridir. İlk çağlardan günümüze kadar değişik şekillerde evreler
geçirerek gelişmiş, bulunduğu yere göre farklılıklar göstermiş ve yapıldığı
dönemlerin izlerini taşıyarak ekonomik, siyasi, kültürel, dinsel, iklimsel,
topografik, sosyolojik gibi her türlü etkenler ile yoğrulmuştur. Sanayi devrimi,
toplumsal temin biçimlerinde ve ilişkilerinde meydana getirdiği değişiklikler
sebebi ile mutfak kültürlerini de etkilemiştir. Bunun sebebi Anadolu’ da
sahiplik yaptığı uygarlıkların yemek kültürleri ile bütünleşmesini sağlamıştır.
İnsan beslenmesinde temel olan besinlerin çoğu Türklerin ana yurdu Orta Asya
ve göç ettikleri Anadolu’da yetiştirilerek dünyanın başka yörelerine
taşınmıştır[1]. Bir toplumun beslenme kültürü yaşam koşulları ile yakından
ilişkilidir. Yaşama şeklinin değişmesi beslenme kültürünün de değişmesine
neden olur. İlk çağlarda insan kendi yaşamını sürdürmek için doğada bulunan
hayvanları avlamak bitkileri de toplamak zorundaydı. Zamanla bunları yöre
şartlarına uygun olarak yetiştirmişler ve basit teknikler ile depolayıp kış
aylarında kullanmışlardır[2]. Göç ettikleri her bölgede yöreye ait olan hayvan
ve bitkilerden yararlanmışlardır. Türkler beslenmeye çok önem veren bir
toplumdur. Toplumların tarihsel gelişimi olan yemek sadece karın doyurmak
değil kültürel kalıpların bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda
yemek dinsel merasimlerin, düğünlerin, eğlencelerin, ölümlerin ve birçok
toplumsal davranışların bütünleşmiş bir olgusudur. Van ilimizde mutfakların
özgün etkilerini içinde barındıran köklü ve çok yönlü bir mutfak tasarımı
bulunmaktadır.
Bu çalışmada Van ilimizin tarihi, ekonomisi, yöresel özellikleri ile mutfak
kültürünün etkilediği mimari yapısı ve mekânsal özelliklerinin günümüzde
yapılan TOKİ (Toplu Konut İdaresi) Van köy evlerinin karşılaştırılması
yapılmış ve öneriler getirilmiştir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tr |
tr_TR |
dc.publisher |
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.subject |
Türk Mutfağı |
tr_TR |
dc.subject |
Van Kültürü |
tr_TR |
dc.subject |
Geleneksel Van evi ve Mutfağı |
tr_TR |
dc.subject |
Van Yemekleri |
tr_TR |
dc.subject |
Tandır Evi |
tr_TR |
dc.subject |
TOKİ Köy Evi |
tr_TR |
dc.subject |
Turkish Cuisine |
tr_TR |
dc.subject |
Van Culture |
tr_TR |
dc.subject |
Tandoor House |
tr_TR |
dc.subject |
Van Cuisine |
tr_TR |
dc.subject |
Van Houses |
tr_TR |
dc.subject |
TOKİ Village House |
tr_TR |
dc.title |
VAN BÖLGESİNDE GELENEKSEL MUTFAK İLE MODERN MUTFAK TASARIM KRİTERLERİNİN İNCELENMESİ |
tr_TR |
dc.type |
Thesis |
tr_TR |
dc.description.abstractol |
Houses have emerged as mankind’s need and are the first examples of architectural
history. They are developed in different ways until today from the first phase of the
era and change in terms of type according to the location. As a result, the houses are
effected by the economic structures, political, cultural, religious, climatic,
topographic effects of the era. The industrial revolution has influenced the kitchen
culture because of the fact that it effected social relationship so the civilizations in
Anatolia integrated in food culture.
Most of food which is essential in human nutrition is moved to another regions of the
world. The kitchen culture of a society is closely related to living conditions[1].
Change of life will also change the shape of the food culture. In the first era, human
had to collect plants found in the nature and hunt animals to sustain their lives. As
time passes, they grow them in accordance with local conditions and used in the
winter by storing with simple techniques[2]. They have benefited from animals and
plants of the each region where they emigrated. The Turks are a society which gives
importance to the nutrition so much. Meal is not only to satiate the abdomen; but also
emerge as the part of cultural patterns. In this sense, meal is an integrated case of
religious ceremonies, weddings, entertainment, death and social behaviours. In Van,
there is a well-established and versatile kitchen design which contains the original
effects of the kitchens.
In this work, beside history, economy and local features of this province, cuisine
culture’s effect on architectural layout and its spatial Feature of this place give us a
chance to compare these buildings with the hauses that state Housing Agency (Toplu
Konut İdaresi) builds. Also, when they are compared, we have a chance to come up
with suggestions. |
tr_TR |
dc.publisher.firstpagenumber |
1 |
tr_TR |
dc.publisher.lastpagenumber |
76 |
tr_TR |