Abstract:
İş kazalarının son yıllardaki artışı, bu konuya ilgiyi artırmış, oluşan hassasiyet ve
önlemler bu konudaki çalışmalara hız kazandırmıştır. İş kazası denilince akla gelen
sektörler madencilik ve inşaattır. Gıda imalat sektörü neredeyse tehlikesiz gibi
görünen, oluşan kazaların, yaşanan olayların çok da ciddiye alınmadığı, tehlike
sınıfları tebliğinde bile az ve orta tehlikeli grupta yer alan bir sektördür. Gıda imalatı,
en fazla işyerine sahip sektörler arasında bulunmaktadır ve 2014 yılında en çok iş
kazası yaşanan beşinci sektördür. Yine 2014 yılında toplam 30 sigortalı bu kazalar
sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Son beş yılın ölüm ortalaması ise 28,6 kişidir. Gelişen
ve değişen teknolojiye rağmen kazaların oluşumunun önüne geçilememiştir. Bu
çalışmada gıda sektöründe yaşanan iş kazaları incelenmiş, gıda sektörünün gelişimine
göre değerlendirilmiştir. Çalışmada, sektörün sahip olduğu riskler bakımından
önemli olduğu düşünülmüş ve en fazla iş kazası görülen et ürünleri imalatı sanayi,
detaylarıyla yer bulmuştur. Çalışmanın amacı; gelişen teknolojiye rağmen işçi sayısı
azalsa dahi, kazalarda azalma sağlanamaması, hatta makinelerin kaza boyutlarını daha
ciddi durumlara taşıyor olduğuna dikkat çekmektir. Burada iki sebep öne çıkmaktadır,
teknolojinin işletmelere getirdiği yüksek maliyetlerin karşılanamaması ve bunun
eski makinelerin kullanımının yaygınlaştırması, ikincisi ise teknolojinin yanında, iş
güvenliğine ve makine eğitimlerine yeteri kadar önem verilmemesi. Örnek olarak
seçilen bir et işletmesi incelenmiş, buradaki makineler ve kullanımlarına dair görüşler
bir risk analizi şeklinde sunulmuştur. Eski ve yeni jenerasyon teknolojilerin yarattıkları
farklar gösterilmiştir. Kullanılan en temel ekipmanların son jenerasyonlarının oldukça
güvenli hale geldiği görülmüştür. Güvenliği yetersiz durumlarda ise kişisel koruyucu
donanımlarla bunun mümkün olduğu açıklanmıştır.