dc.contributor.author |
Kanat, Şeyda
|
|
dc.date.accessioned |
2019-05-13T09:11:47Z |
|
dc.date.available |
2019-05-13T09:11:47Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11547/1897 |
|
dc.description.abstract |
İş kazaları ve meslek hastalıkları ülkemizde ve dünyada büyük kayıplara
neden olmaktadır. YaĢanan kazaların ve hastalıkların ölüm, sakatlanma, ağır
yaralanma, iş göremezlik gibi sonuçları nedeniyle ülkemiz ağır bedeller ödemektedir.
ĠĢ sağlığı ve güvenliği, bir iĢletmede insan, can ve mal kayıplarını ve hastalıkları
önlemeyi, bunlarla ilgili karĢılaĢılabilecek riskleri minimuma indirmeyi
hedeflemiĢtir. ĠĢ sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce çalıĢanı korumaktır.
„Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır‟ ilkesi ile hareket eden iĢ sağlığı ve
güvenliği, yeni asrın en önemli ve en dinamik sistemlerinden biridir. 30.06.2012
tarihinde yayımlanan 6331 sayılı iĢ sağlığı ve güvenliği kanunu ile tüm sektörler için
büyük adımlar atılmaya baĢlanmıĢtır. Gıda ürünleri imalatı sektörü, dünya genelinde
hızla büyüyen bir sektör olması sebebiyle bu alanda çalıĢma yapılmaya karar
verilmiĢtir.
Bu çalıĢmada, Gıda ürünleri imalatı sektörü, iĢ sağlığı ve güvenliği açısından
incelenmiĢtir. Örnek bir etüt çalıĢması olması amacıyla Malatya‟ da bulunan
endüstriyel pekmez üretimi yapan bir tesis seçilmiĢ ve tesis içerisindeki tüm alanlar
gözlemlenerek bir risk değerlendirmesi yapılmıĢtır. Ġki farklı yöntem kullanılarak iki
adet risk değerlendirmesi hazırlanmıĢ ve bu iki yöntemin verimliliği birbiri ile
kıyaslanmıĢtır.
Sonuç bölümünde, daha verimli olduğuna karar verilen risk değerlendirmesi
yöntemi temel alınarak, risk analizi tablosunda belirtilen tehlikelerin değerlendirmesi
yapılmıĢtır. Belirlenen tehlike kaynaklarından, giderilmesi için verilen temin süresi
içerisinde önlem alınmamıĢ olanlar belirtilmiĢtir. Ayrıca, Önleyici tedbirlerden bu
bölümde detaylı olarak bahsedilmiĢtir. Ek olarak, sektör genelinde karĢılaĢılan diğer
problemlere de değinilmiĢtir. Değerlendirilen sonuçlar ile iĢletmede can güvenliğinin
sağlanması, maddi kayıpların, iĢ kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesine ve
hatta ortadan kaldırılmasına yönelik pro-aktif adımlar atılmasına imkân sağlanmıĢtır |
tr_TR |
dc.language.iso |
tr |
tr_TR |
dc.publisher |
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.subject |
İş sağlığı ve güvenliği |
tr_TR |
dc.subject |
Risk analizi |
tr_TR |
dc.subject |
Endüstriyel pekmez üretim tesisi |
tr_TR |
dc.subject |
Gıda ürünleri imalatı sektörü |
tr_TR |
dc.subject |
Occupational health and safety |
tr_TR |
dc.subject |
Risk analysis |
tr_TR |
dc.subject |
İndustrial syrup production facility |
tr_TR |
dc.subject |
Food products manufacturing sector |
tr_TR |
dc.title |
GIDA ÜRETĠM SĠSTEMLERĠNĠN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ AÇISINDAN ĠNCELENMESĠ VE ÖNLEYĠCĠ TEDBĠRLERE YÖNELĠK RĠSK ANALĠZLERĠNĠN YAPILMASI |
tr_TR |
dc.type |
Thesis |
tr_TR |
dc.description.abstractol |
Occupational accidents and occupational diseases cause huge losses in our
country and in the world. Death, injury, serious injury, incapacity to work are results
of occupational accidents and diseases and our country is to pay a heavy price
because of these. Occupational health and safety system is aimed to ensure the health
and safety of human life, to loss of life and property and prevention of illness and to
reduce potential risks related at these problems in a company. The main goal is to
protect employees first. This system acting with the principle of „prevention is
cheaper than paying and more humanist‟ is one of the most important and dynamic
systems in new century. It is started issued on occupational health and safety laws to
take big steps for all sectors It is started to take big steps for all sectors with the law
of occupational health and safety whose number is 6331 and effective date is
30.06.2012. It has decided to work in food products manufacturing sector due to the
rapidly growing sector worldwide
In this study, the occupational health and safety assesment in the food
industry was carried out. On the purpose of a correct case study, it was selected
industrial molasses production facility located in Malatya and it was made risk
assesment by observing all fields of this facility. Particularly, two risk assessments
were prepared using two different methods and these methods were compared with
each other in order to find more producvtive one.
In conclusion part, the hazards were evaluated according to productive risk
assesment. The unreformed hazards sources was indicated owing to unrepair in
guarantee period by given the specialists. Besides, preventive measures were
reported detaily in this part. In addition, the other problems were mentioned
generally in this sector. With evaluated the results, ensuring the safety of life, the
prevention of financial losses, work accidents and occupational diseases and
eliminate the possibility of pro-active steps towards elimination has been achieved in
the company. |
tr_TR |
dc.publisher.firstpagenumber |
1 |
tr_TR |
dc.publisher.lastpagenumber |
139 |
tr_TR |