dc.contributor.author |
Kasan Özdemir, Derya
|
|
dc.date.accessioned |
2019-05-06T07:25:49Z |
|
dc.date.available |
2019-05-06T07:25:49Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11547/1700 |
|
dc.description.abstract |
Araştırma, İstanbul ilindeki tüketicilerin gıda etiketlemesi konusunda bilgi,
davranış ve düşünceleri ile bunlara bazı demografik farklılıkların etkisini belirlemek
amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan anket formları aracılığıyla N=578 (%
67,7 kadın, % 32,3 erkek) tüketici ile yüz yüze görüşme ve elektronik posta yoluyla
bilgi alınmıştır.
Araştırma sonucu tüketicilerin % 48,2’si gıda satın alırken fiyatı sıklıkla ve her
zaman önemli bulmaktadır. Katılımcıların; % 74,7’si son kullanma tarihini ve sadece %
19,4’ü Bakanlık izin ve kayıt numarasını her zaman kontrol etmektedir. Gıda satın
alırken tüketicilerin % 26,6’si içindekiler listesini ve % 23,4’ü besin değeri tablosunu
her zaman okumaktadır. Tüketicilerin % 35,4’ü etikette yer alması gereken bilgileri çok
iyi bildiğini; gıda katkılarını (E kodlarını) az (=2,17); besin değeri tablosunu, enerji
değerini, şeker içeriği ve trans yağ ile ilgili beyanların ne olduğunu ise kısmen bildiğini
(=2,80 – 3,34) belirtmiştir. Katılımcılar içindekiler listesini ara sıra (=2,55), besin
değeri tablosu ve enerji değerini ise bazen okunabilir ve anlaşılabilir bulmaktadır
(=2,78, =3,34). Besin değerlerinin trafik işareti gibi renk kodlaması ile
belirtilmesinin daha anlaşılır olacağını ifade eden tüketicilerin oranı %65,6’dır.
Tüketicilerin % 43,8’i şeker içeriği, % 46,4’ü trans yağ ile ilgili beyanları güvenilir ve
inandırıcı bulmamaktadır.
Araştırmada kadınların gıda etiketlemesi konusunda erkeklerden daha bilgili ve
duyarlı olduğu gözlenmektedir (P<0.05). En fazla etkinin ise eğitim seviyesi
farklılığından olduğu ve eğitim seviyesi arttıkça tüketicilerin etiket bilgisi seviyesinin
arttığı görülmektedir (P<0,05). Meslek değişkenine göre memur katılımcıların
yanıtlarında daha yüksek ortalamaya sahip olduğu bulunmuştur (P<0,05). ≥41 Yaştaki
tüketicilerin etiket bilgilerini daha az okunabilir, anlaşılabilir ve güvenilir, inandırıcı
bulduÄŸu belirlenmiÅŸtir (P<0,05). |
tr_TR |
dc.language.iso |
tr |
tr_TR |
dc.publisher |
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.subject |
Gıda etiketleme |
tr_TR |
dc.subject |
Tüketici bilgisi |
tr_TR |
dc.title |
Ä°STANBUL Ä°LÄ°NDE TÃœKETÄ°CÄ°LERÄ°N GIDA ETÄ°KETÄ° KONUSUNDA BÄ°LGÄ° DÃœZEYLERÄ°NÄ°N BELÄ°RLENMESÄ° |
tr_TR |
dc.type |
Thesis |
tr_TR |
dc.description.abstractol |
The aim of this study is to determine consumers' knowledge, behavior and
opinion on food labeling and the effect of some demographic differences on these
subjects. A consumer survey was conducted on N=578 (%67,7 female, %32,3 male)
consumers in Istanbul via face to face and e-mail.
From the results of the research; while shopping for 42,5 % of consumers the
price is often and always important. 74,7 % of the participants always read the expiry
date and only 19,4 % always read the permission and the registration number of the
Ministry. During shopping consumers who always read list of ingredients are 26,6 %
and nutritional value are 23,4 %. 35,4 % of consumers indicated that they know the data
that should be on food labels as very well; food additives (E numbers) as little
(=2,17); nutritional value, energy value, sugar content and trans fats as partially
(=2,80 – 3,34). 65,6 % of the consumers indicated that presentation of nutritional
value in traffic sign with color coding would be more understandable. Consumers who
don’t find sugar content and trans fat statements on food labels reliable and persuasive
are 43,8 % and 46,4 %, respectively.
In the study women were observed more knowledgeable and sensitive on food
labelling than men (P<0,05). The most effect is observed on educational level
differences, the higher consumer’s educational level the increasing food labelling
knowledge (P<0,05). According the variable of occupation participants who are civil
servant responses’ were found to have a higher average (P<0,05). Consumers in the age
of ≥ 41 stated the informations on food labels less readable, understandable and less
reliable, persuasive (P<0,05). |
tr_TR |
dc.publisher.firstpagenumber |
1 |
tr_TR |
dc.publisher.lastpagenumber |
101 |
tr_TR |
dc.identifier.bibliographictag |
Özdemir, D.K., İstanbul İlinde Tüketicilerin Gıda Etiketi Konusunda Bilgi
Düzeylerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2013. |
tr_TR |