DSpace Repository

Ä°STANBUL Ä°LÄ°NDE TÃœKETÄ°CÄ°LERÄ°N GIDA ETÄ°KETÄ° KONUSUNDA BÄ°LGÄ° DÃœZEYLERÄ°NÄ°N BELÄ°RLENMESÄ°

Show simple item record

dc.contributor.author Kasan Özdemir, Derya
dc.date.accessioned 2019-05-06T07:25:49Z
dc.date.available 2019-05-06T07:25:49Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11547/1700
dc.description.abstract AraÅŸtırma, Ä°stanbul ilindeki tüketicilerin gıda etiketlemesi konusunda bilgi, davranış ve düşünceleri ile bunlara bazı demografik farklılıkların etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan anket formları aracılığıyla N=578 (% 67,7 kadın, % 32,3 erkek) tüketici ile yüz yüze görüşme ve elektronik posta yoluyla bilgi alınmıştır. AraÅŸtırma sonucu tüketicilerin % 48,2’si gıda satın alırken fiyatı sıklıkla ve her zaman önemli bulmaktadır. Katılımcıların; % 74,7’si son kullanma tarihini ve sadece % 19,4’ü Bakanlık izin ve kayıt numarasını her zaman kontrol etmektedir. Gıda satın alırken tüketicilerin % 26,6’si içindekiler listesini ve % 23,4’ü besin deÄŸeri tablosunu her zaman okumaktadır. Tüketicilerin % 35,4’ü etikette yer alması gereken bilgileri çok iyi bildiÄŸini; gıda katkılarını (E kodlarını) az (􀵈=2,17); besin deÄŸeri tablosunu, enerji deÄŸerini, ÅŸeker içeriÄŸi ve trans yaÄŸ ile ilgili beyanların ne olduÄŸunu ise kısmen bildiÄŸini (􀵈=2,80 – 3,34) belirtmiÅŸtir. Katılımcılar içindekiler listesini ara sıra (􀵈=2,55), besin deÄŸeri tablosu ve enerji deÄŸerini ise bazen okunabilir ve anlaşılabilir bulmaktadır (􀵈=2,78, 􀵈=3,34). Besin deÄŸerlerinin trafik iÅŸareti gibi renk kodlaması ile belirtilmesinin daha anlaşılır olacağını ifade eden tüketicilerin oranı %65,6’dır. Tüketicilerin % 43,8’i ÅŸeker içeriÄŸi, % 46,4’ü trans yaÄŸ ile ilgili beyanları güvenilir ve inandırıcı bulmamaktadır. AraÅŸtırmada kadınların gıda etiketlemesi konusunda erkeklerden daha bilgili ve duyarlı olduÄŸu gözlenmektedir (P<0.05). En fazla etkinin ise eÄŸitim seviyesi farklılığından olduÄŸu ve eÄŸitim seviyesi arttıkça tüketicilerin etiket bilgisi seviyesinin arttığı görülmektedir (P<0,05). Meslek deÄŸiÅŸkenine göre memur katılımcıların yanıtlarında daha yüksek ortalamaya sahip olduÄŸu bulunmuÅŸtur (P<0,05). ≥41 YaÅŸtaki tüketicilerin etiket bilgilerini daha az okunabilir, anlaşılabilir ve güvenilir, inandırıcı bulduÄŸu belirlenmiÅŸtir (P<0,05). tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.subject Gıda etiketleme tr_TR
dc.subject Tüketici bilgisi tr_TR
dc.title Ä°STANBUL Ä°LÄ°NDE TÃœKETÄ°CÄ°LERÄ°N GIDA ETÄ°KETÄ° KONUSUNDA BÄ°LGÄ° DÃœZEYLERÄ°NÄ°N BELÄ°RLENMESÄ° tr_TR
dc.type Thesis tr_TR
dc.description.abstractol The aim of this study is to determine consumers' knowledge, behavior and opinion on food labeling and the effect of some demographic differences on these subjects. A consumer survey was conducted on N=578 (%67,7 female, %32,3 male) consumers in Istanbul via face to face and e-mail. From the results of the research; while shopping for 42,5 % of consumers the price is often and always important. 74,7 % of the participants always read the expiry date and only 19,4 % always read the permission and the registration number of the Ministry. During shopping consumers who always read list of ingredients are 26,6 % and nutritional value are 23,4 %. 35,4 % of consumers indicated that they know the data that should be on food labels as very well; food additives (E numbers) as little (􀵈=2,17); nutritional value, energy value, sugar content and trans fats as partially (􀵈=2,80 – 3,34). 65,6 % of the consumers indicated that presentation of nutritional value in traffic sign with color coding would be more understandable. Consumers who don’t find sugar content and trans fat statements on food labels reliable and persuasive are 43,8 % and 46,4 %, respectively. In the study women were observed more knowledgeable and sensitive on food labelling than men (P<0,05). The most effect is observed on educational level differences, the higher consumer’s educational level the increasing food labelling knowledge (P<0,05). According the variable of occupation participants who are civil servant responses’ were found to have a higher average (P<0,05). Consumers in the age of ≥ 41 stated the informations on food labels less readable, understandable and less reliable, persuasive (P<0,05). tr_TR
dc.publisher.firstpagenumber 1 tr_TR
dc.publisher.lastpagenumber 101 tr_TR
dc.identifier.bibliographictag Özdemir, D.K., İstanbul İlinde Tüketicilerin Gıda Etiketi Konusunda Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2013. tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account