Abstract:
Hastane bünyesinde uygulanan ortak hizmetlerden olan yemek hizmetleri tıbbi
hizmet niteliği taşımaktadır. Yemek hizmeti hem personele yönelik bir hizmet hem
de tedavi sürecine katkı sağlamaktadır. Hastanelerde beslenme hizmetleri; hasta ve
personelin yemek gereksinmelerinin karşılanması için üretim ve dağıtım
faaliyetlerinin yanı sıra, gıda madde ve malzemelerinin satın alınması, muayene
edilmesi faaliyetlerini de içermektedir. Menü seçimi, malzemenin tedarik edilmesi,
yemek yapım aşaması ve sunumuna kadar olan bütün süreçler son derece önemlidir.
Hasta beslenmesi tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçası olmakla birlikte tedaviyi
desteklemek adına büyük önem taşır. Beslenme desteği hasta için uygulanması
dinamik bir süreçtir. Hekim tarafından belirlenen diyet programı hastane
yemekhanesinde uygun koşullarda hazırlanarak sunumu yapılmaktadır.
Bu çalışma; İstanbul ilinde bir devlet hastanesinde yürütülmüştür. Hastane
yemekhanesinin üretim konusunda izlediği adımlar incelenmiş, ISO 22000 (HACCP)
sisteminin tüm adımlarının uygulanıp güvenli gıda üretiminin olup olmadığı
araştırılmıştır. Güvenilir gıda üretimi için öncelikle iyi bir altyapı ile planlanmış
mutfak ortamı sağlanmalı, alanında eğitimini tamamlamış personel tercih edilmedir.
Bunun yanı sıra söz konusu hastanede, hastalarının beslenme aşamaları izlenmiş,
tedavi süresince hasta beslenmesinin önemi ve tedaviyi destekleyici unsur olduğu
görülmüştür. Diyet yemekleri hastanın özel durumuna göre hazırlanıp uygun
koşullarda servis edilmektedir. Bu konuda hasta memnuniyeti en az uygulanan tedavi
kadar önemlidir.