Abstract:
Bu çalışmanın amacı, İstanbul ve Kırşehir ilinde bulunan, 6-10 yaş
aralığındaki öğrencilerin ve bu öğrencilerin annelerinin; diyet kalitesinin, beslenme
alışkanlıklarının ve obezite prevalansının değerlendirilmesidir. Bu araştırma İstanbul
ve Kırşehir ilinde bulunan özel bir ilkokulda eğitim gören 6-10 yaşlarındaki 100
öğrenci ve bu öğrencilerin annelerinden (100 kişi) oluşan toplamda 200 kişi üzerinde
yürütülen kesitsel tip bir araştırmadır. Yüzyüze görüşme yöntemi ile katılımcılara
Sosyo-demografik form, besin tüketim sıklığı anketi ve 24 saatlik besin kaydı
alınarak Beslenme Alışkanlıkları İndeksi(BAİ) ve Sağlıklı Yeme İndeksi-2015
uygulanmıştır.
Katılımcıların kilo ve boy ölçümleri alınarak Bki ve persentil değerlerine
uygun sınıflandırılmıştır. Veri analizleri, SPSS v.27 yazılımında gerçekleştirilmiştir.
Anne ve öğrencilerin SYİ puan ortalaması sırasıyla 43,19 ve 41,87’ dir. Öğrencilerin
%87’sinin kötü, %13’ünün geliştirilmesi gereken diyet kalitesine sahip olduğu;
annelerin ise %76’sının kötü, %24’ünün geliştirilmesi gereken diyet kalitesi olduğu
görülmüştür. Anne ve öğrencilerin beslenme alışkanlıkları risk düzeyi
değerlendirildiğinde sırasıyla, %16.0 %15.0 hafif risk, %55.0 %48.0 orta risk, %25.0
%31.0 yüksek risk ve %4.0 %6.0 çok yüksek risk olduğu belirlenmiştir. anne ve
çocukların BAİ risk düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.( p < .001).
Beden Kütle İndeksi (BKİ)’ye göre, annelerin %35’inin obez; çocukların persentil
değerine göre %54’ünün zayıf kategoride olduğu saptanmıştır. Anne ve çocuklar
arasında iyi diyet kalitesine sahip bir kişi bulunamamıştır. Anne ve ilkokul
çocuklarının diyet kalitelerinin ve beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesine ihtiyaç
vardır.