Abstract:
Yenilebilir filmler, çevresel problemlere neden olmaması nedeniyle polimer
filmlere iyi bir alternatif olarak görülmektedir. Bu nedenle son yıllarda çeşitli
yenilenebilir ve biyobozunur kaynaklardan ambalaj materyali üretim çalışmaları
önem kazanmıştır. Mevcut kaynakların giderek azalması, sıfır atık projelerinin
öneminin anlaşılması ve evrensel boyutta sürdürülebilirlik bilincinin artması
yenilebilir filmlerin popülerliğini arttırmıştır. Bu çalışmada film hazırlamak için
sodyum aljinat ve karboksimetil selüloz kullanılmıştır. Filmlere farklı oranlarda
sinnamaldehit (%0,1; %0,2 ve %0,3 w/v) eklenerek antimikrobiyal özellik
kazandırılması amaçlanmıştır. Üretilen filmlerin bazı özellikleri incelenmiştir. Bu
amaçla; filmlerde kalınlık, yoğunluk, nem, optik geçirgenlik, su buharı
geçirgenliği, FTIR ve çekme testleri (maksimum kopma uzaması ve çekme
mukavemeti) gerçekleştirilmiştir. Farklı oranlarda sinnamaldehit ilavesi
sonucunda filmlerin kalınlık ve yoğunluk değerlerinde sinnamaldehit içermeyen
kontrol örneğine göre değişim olmazken %0,3 sinnamaldehit içeren filmin nem
değeri ve su buharı geçirgenliği daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca sinnamaldehit
içeriği arttıkça % uzama miktarı artmıştır. Görsel olarak %0,2 sinnamaldehit
konsantrasyonun üstüne çıkıldıkça filmlerde matlaşma ve opaklık değerinde artış
meydana gelmiştir. Filmlerin Bacillus cereus, Salmonella typhi, Escherichia coli,
Listeria monocytogenes ve Staphylococcus aureus bakterilerine antimikrobiyal
aktivite gösterdiği ve sinnamaldehit oranı arttıkça antimikrobiyal etkinin arttığı
görülmüştür. Üretilen yenilebilir filmler, badem ezmeleri üzerine kaplanarak
gerçekleştirilen duyusal analiz sonuçlarına göre %0,2 oranında sinnamaldehit
içeren film en yüksek puanı almıştır. Öne çıkan özellikleri ile kaplama
analizlerinde %0,2 sinnamaldehit içeren filmler kullanılmıştır. Kaplanmış ve
kaplanmamış badem ezmeleri oda sıcaklığında 15 gün depolama sırasında serbest
iv
yağ asitliği ve peroksit sayısı değişimi ve aerobik mezofilik bakteri, maya ve küf
gelişimi incelenmiştir. Kaplanmış badem ezmesi ile kaplanmamış badem
ezmesine yapılan toplam serbest yağ asitliği ve peroksit testleri sonucuna göre
serbest yağ asitliğinde kaplanmış ve kaplanmamış örneklerde zamanla değişim
olmazken kaplanmış örneklerin peroksit sayısı kaplanmamış örneklerden anlamlı
şekilde daha düşük bulunmuştur. Ayrıca kaplanmış badem ezmelerinin 15 gün
depolama sonucunda toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı kaplanmamış badem
ezmesi örneklerinden daha düşük bulunmuştur