Özet:
Bu çalışmada bitkisel bir protein olan pirinç proteini mısır nişastasına ek
olarak dökme yöntemi ile yenilebilir film üretilip bazı fiziksel, mekanik ve
geçirgenlik özellikleri incelenmiştir. Nişasta bazlı film örneğine pirinç proteini
konularak nişastanın suya dayanımı daha yüksek ve gıda ambalajlarında kullanıma
uygun özelliklere sahip yenilebilir film üretilmesi amaçlanmıştır. Ham nişastanın
kırılgan, higroskopik ve düşük mekanik özelliklere sahip yapısı değiştirilmeye
çalışılmıştır. Bu amaçla; filmlerde kalınlık (dijital kumpas), yoğunluk, suda
çözünürlük (gravimetrik), suda şişme (gravimetrik), renk (kolorimetre), optik
geçirgenlik (spektrofotometre), su buharı geçirgenliği (su metodu), FTIR ve çekme
testleri (çekme mukavemeti ve maksimum kopma uzaması) gerçekleştirilmiştir.
Esansiyel yağlar kullanılarak gıdaların kalitesini, tazeliğini ve güvenliğini korumak
için doğal, çevre dostu, toksik olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilen yenilebilir
film elde edilmektedir. Bu çalışmada, defne yaprağı esansiyel yağı ilave edilerek
aktif içeriği arttırılmış filmlerin antimikrobiyal aktivitesi, toplam fenolik madde
miktarı (Folin Ciocalteou metodu) ve antioksidan aktivitesi (DPPH radikal süpürme
metodu) incelenmiştir. Üretilen yenilebilir filmler, çileklerin üzerinde denenerek
görsel olarak kalitesi ve raf ömrünün olumlu bir şekilde etkilendiği sonucuna
ulaşılmıştır.