Abstract:
Üzüm besleyici değeri oldukça yüksek olan ve üretim açısından da ekonomik bir
meyvedir. Su içeriğinin fazla olmasından dolayı çabuk bozulabilen yapıda olan
üzümün meyve olarak tüketilmesinin yanında, alternatif olarak geleneksel gıda olarak
kabul edilen üzüm pekmezi formunda üretimi hem gıda muhafazası açısından, hem de
üretim fazlası üzümlerin değerlendirilmesi açısından oldukça kabul gören bir
uygulamadır. Bu çalışmada önemli bir gıda maddesi olan, endüstriyel yöntemle
üretilen üzüm pekmezinin fiziksel ve kimyasal kalite parametreleri açısından
incelenmesi, Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği'nde belirtilen kalite
kriterlerine uygunluğunun belirlenmesi ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri
Yönetmeliği’ne göre kullanımına izin verilmeyen koruyucu maddelerin ve yapay
tatlandırıcıların üretimde kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili araştırma yapılması
amaçlanmıştır. Çalışmada 2021 yılında Marmara Bölgesinde piyasadan rastgele
seçilerek temin edilmiş değişik markalara ait orjinal ambalajlı 39 adet tatlı sıvı üzüm
pekmezi örnekleri incelenmiştir. Pekmez örneklerinin incelenmesinde aşağıdaki
analizler yapılmıştır; pH analizi, Suda Çözünür Katı Madde (°Briks) Tayini, Toplam
Kül Tayini, HMF (5-hidroksimetilfurfural) Tayini, Şeker Bileşenleri Analizi, Delta
C13 Analizi, Mineral Analizleri (Arsenik (As), Bakır (Cu), Çinko (Zn), Demir (Fe),
Kurşun (Pb)), Sorbik Asit, Benzoik Asit Analizi, Aspartam, Asesülfam-K, Sakkarin
Analizi yapılmıştır.
8 adet üzüm pekmezinin pH değeri, 3 adet üzüm pekmezinin °Briks değeri, 10
adet üzüm pekmezinin Toplam Kül Miktarı, 6 adet üzüm pekmezinin HMF değeri, 3
adet üzüm pekmezi Maltoz miktarı yönünden, 3 adet üzüm pekmezi Sakkaroz miktarı
yönünden, 5 adet üzüm pekmezi fruktoz/glukoz oranı yönünden, 4 adet üzüm pekmezi
Delta C13 değeri yönünden, 1 adet üzüm pekmezi bakır miktarı yönünden, 3 adet
üzüm pekmezi çinko miktarı yönünden, 2 adet üzüm pekmezi demir miktarı yönünden
Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği’nde verilen limit değerlere uygun olmadığı
iv
tespit edilmiştir. 2 adet üzüm pekmezinde Sorbik asit kullanıldığı, 1 adet üzüm
pekmezinde Benzoik asit kullanıldığı tespit edilmiştir. 1 adet üzüm pekmezinde
Aspartam tespit edilmiş olup, bu ürünlerin Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri
Yönetmeliği’ne uygun olmadığı tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirinde Asesülfam-K
ve Sakkarin tespit edilememiştir. Piyasadan ambalajlı olarak temin edilen pekmez
örneklerinin %7-21 oranında Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği ve Türk Gıda
Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun olmadığı belirlenmiştir.