Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/8472
Title: İSTANBUL'DAKİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BRUCELLA TÜRLERİNİN İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU
Authors: MOHAMED, Riham Mohamed Hamid
Keywords: Brucella spp
Çiğ süt
Peynir
Kaymak
Tereyağı
Issue Date: 2020
Abstract: Genellikle enfekte hayvanlara doğrudan temas ile ya da kontamine çiğ süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi yoluyla insanlara bulaşabilen Bruselloz büyük ölçüde ekonomik kayıplara yol açabilen halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığın gıdalarda ve özellikle süt ve süt ürünlerinde tanımlanması oldukça önemlidir. Bu çalışmada İstanbul/Beylikdüzü semtinden alınan toplam 100 adet süt ve süt ürününde (çiğ süt (25 adet), peynir (45 adet), tereyağı (15 adet) ve kaymak (15 adet)) Brucella spp. varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Örneklerden Brucella spp. izolasyon ve identifikasyonu için, kültür, biyokimyasal testler, süt ring testi, aglütinasyon reaksiyonu testleri kullanılmıştır. Süt ring testinde 4 adet pozitif bulunmuştur. Yüz adet numuneden izole edilen şüpheli kolonilerden biyokimyasal testler ve aglütinasyon testleriyle son olarak beş adedi belirlenmiş, ancak İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Ensitütüsü’nde yapılan doğrulamada hiçbiri Brucella spp. olarak identifiye edilmemiştir. Hiçbir örnekte Brucella spp. tesbit edilmemiş olması nedeniyle, İstanbul/Beylikdüzü semtinde rastgele örnekleme ile seçilen, süt ve ürünlerinin Brucella yönünden güvenilir olduğu ve halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturmadığı söylenebilir. Daha önce Türkiye’de yapılmış çok sayıda araştırmada süt ve süt ürünlerinde düşük de olsa Brucella tespit edilmiş olması dikkate alındığında, enfeksiyonun ciddiyeti açısından, daha fazla numune alınarak araştırmanın genişletilmesi ve araştırmalara devam edilmesi faydalı olacaktır.
URI: http://hdl.handle.net/11547/8472
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10367608.pdf3.1 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.