Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/10623
Title: İSTANBULDA 5 YILDIZLI BİR OTEL ZİNCİRİNDE HCCP SİSTEMİNİN UYGULANABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ
Authors: OLCAY, Süreyya Bensu
Issue Date: 2023
Abstract: Gıda, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek olarak tüketmeleri gereken maddelerdir. Gıda endüstrisinde, tüketiciler tarafından talep edilen yüksek kaliteli, besleyici ve güvenli gıdaları üretmek için çok çeĢitli özel iĢleme teknolojileri uygulanmaktadır. Gıdalardaki mikroorganizmaları ve diğer kirleticileri kontrol etmek için kullanılan tüm prosedürler, gıdaların tüketildiğinde güvenli olmasını sağlamalıdır. Güvenli gıda, tüketicilerin sağlığını tehdit edebilecek zararlıları içermemelidir. Her sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de rekabet gün geçtikçe artmaktadır. Tüketiciler, güvenilir, hijyenik gıda tüketmeye dikkat etmektedir. ĠĢletmelerde tüketicilerin taleplerini karĢılamak için gıda güvenliği yönetim sistemlerinden faydalanmaktadırlar. Yiyecek ve içecek sektöründe gıda güvenliğini sağlamak için birçok yönetim sistemi uygulanmaktadır. Bu yönetim sistemlerinden en çok tercih edilenler ISO 22000, BRC, IFS ve benzeri yönetim sistemleridir. Her iĢletme kendilerine uygun olan yöntemi seçmektedir. Bu çalıĢma kapsamında, Ġstanbul‟da bulunan beĢ yıldızlı dört farklı lokasyonda bulunan bir zincir otelin mutfak personellerinin ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi içerisindeki HACCP uygulamalarına iliĢkin görüĢleri incelenmiĢtir. Ankete 75 erkek, 25 kadın mutfak personeli katılmıĢtır. Anket verileri SPSS 23 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiĢtir. Anket sonuçlarına göre, demografik analizler, Varyans (ANOVA) analizi ve faktör analizleri yapılmıĢtır. Buna göre demografik veriler ve HACCP sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
URI: http://hdl.handle.net/11547/10623
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10547549.pdf1.02 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.